Even voorstellen: Mark Berg, Architect-directeur van ATD Works.

Ir. Mark Berg is reeds lang Architect. Naast het gewone Architectenbureau AT2 Works is er ook ATD Works: deze richt zich op met name houtskeletbouw projecten in een Design & Build (D&B) vorm. Particulier Opdrachtgeverschap en CPO projecten zijn hier uitermate geschikt voor. Meer informatie is te vinden op de website www.atd.works (of www.at2works.nl). Op Youtube zijn ook films van het bouwproces te vinden onder het ATD Works kanaal.

Wij vinden dat het beter is (en goedkoper) om ontwerp en uitvoering in één hand te houden. Hier hebben we ook ervaring mee, zie de bijgaande foto’s. Da manier van werken is dat er een eerste gesprek plaatsvindt waarin de Opdrachtgever zijn / haar ideeën uiteenzet. Op basis daarvan worden de eerste schetsen gemaakt, en wordt een zogeheten Stichtingskosten begroting (Stiko): wat gaat het hele project kosten, dus niet alleen ontwerp- en bouwkosten, maar alle bijkomende kosten zoals andere adviseurs (constructeur, installatie adviseur, legeskosten voor de gemeente, aansluitkosten nutsbedrijven, etc.). Dit kan soms oplopen tot 25-30% van de grond- en bouwkosten tezamen.

Op basis van een schetsontwerp (S.O.) en Stiko kan een taxatie worden gedaan, en een hypotheek worden aangevraagd (aangenomen dat dat nodig is). Wordt de hypotheek verleend, dan kan de rest van het proces doorgang vinden. Het voordeel voor de Opdrachtgever is dat er tegen geringe kosten al duidelijkheid ontstaat over het basis ontwerp en de kosten daarvan.

De Opdrachtgever dient zelf een geschikt stuk grond te zoeken. Indien gewenst kunnen daarvoor andere partijen worden ingeschakeld. Daarna is het de vraag hoeveel de Opdrachtgevers zelf willen doen, en wat ATD Works doet. Aangeraden wordt de fundering en het houtskeletbouw casco door nevenaannemers te laten doen. Hoeveel men zelf aan de buiten- en binnenafwerking wil doen gaat dan in nader overleg.

ATD Works werkt niet met 1 hoofdaannemer, maar met verschillende nevenaannemers, bijvoorbeeld voor betonwerk, houtskeletbouw, gevel- en dakafwerking, installaties, etc. Hierdoor krijgt de klant een betere kwaliteit voor een lagere prijs, en een heel duurzaam huis. Omdat we uitgaan van een Stichtingskosten begroting (Stiko) kan het proces ook in een later stadium nog worden bijgestuurd.

En waar praten we nu over qua kosten?

Grondkosten variëren tegenwoordig, zeker in de Randstad, ergens tussen de €400,- en €1000,- per m2. Bouwkosten: voor een standaard woning, afgewerkt met hout, stucwerk of steenstrips praten we voor een vrijstaande woning over ongeveer €1200,- per m2, excl. btw. Wil de Opdrachtgever afwerkingen met natuursteen, marmer, etc.: ook goed, maar dan ligt het kostenplaatje wat hoger. Voor twee onder een kappers, en voor rijtjeswoningen liggen de prijzen wat lager. De genoemde prijzen zijn ongeveer 25% goedkoper dan de gangbare marktprijzen.

Voor rekenvoorbeelden: zie de bijlage. Uitgangspunt is dat de Stichtingskosten 10-20% lager zijn dan de taxatiewaarde.

De Stichtingskosten kunnen verder verlaagd worden doordat de Opdrachtgevers bepaalde werkzaamheden, en dan met name de afwerkingen buiten en / of  binnen, zelf doen. Dat kan op het totaal wel eens €50.000,- / €100.000,- schelen.

Het wordt afgeraden casco werkzaamheden (betonfundering, houtskeletbouw) zelf uit te voeren, idem installatiewerkzaamheden, tenzij de Opdrachtgever hier ruime ervaring mee heeft. Dit heeft ook te maken met garanties en verzekeringen.

Geïnteresseerd: neem contact met ons op voor een eerste, vrijblijvende kennismaking!

Adres

Da Costalaan
2281 SG Rijswijk
Zuid-Holland

Telefoon
Contactpersoon
Ir Mark Berg