Thumbnail
Gepubliceerd: 29-04-2011 Laatste update: 21-11-2018

Starters op de woningmarkt

Voor jonge mensen van eind twintig, begin dertig jaar is het niet zo eenvoudig om een huis te kopen. Sinds de kredietcrisis zijn banken een stuk voorzichtiger geworden met het verstrekken van hypotheken en is de rente ook flink hoger geworden. Het maximale bedrag dat je kunt lenen is verlaagd en de aflossings-vrije hypotheken zijn in de ban gedaan. Politici hebben hun mond vol van de ‘starters op de woningmarkt’, maar kunnen ze maar bitterweinig aan de hele situatie veranderen. Koopsubsidies halen maar weinig uit en de geldpotjes bij de gemeenten zijn nagenoeg leeg.

Collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO)

De jonge mensen zelf zie ik wel in actie komen. De optie ‘zelf bouwen’ in de vorm van Collectief Particulier Opdrachtgeverschap pakken ze met beide handen aan. Door letterlijk heel veel zelf te doen, kunnen de jonge opdrachtgevers de kosten voor hun woning drukken. Dat begint al met het vele papierwerk, maar ook bijvoorbeeld in de afbouw door zelf de stopcontacten te monteren. Voor een bedrag van vaak onder de twee ton euro kan een keurig rijtjeshuis worden gebouwd, met als extraatje de vrijheid om aan de binnenkant nog creatief te kunnen schuiven in de kamerindeling. Ik krijg vaak vragen als: “Kunnen we twee aparte ‘computer-thuiswerkplekken’ creëren voor mij en mijn partner?” “Ja dat kan”, antwoord ik bevestigend want met CPO kan nagenoeg alles. Bij de starters zie ik opluchting. Het traditionele ‘strijkkamertje-met-computer’ is passé.

Regie gemeenten nodig

Voor gemeenten is zo’n starters-CPO natuurlijk ook een geweldige kans om jongeren aan de gemeente te binden. En daarmee indirect ervoor te zorgen dat er genoeg leerlingen blijven voor de basisschool en voldoende aanwas bij de plaatselijke voetbalclub. Daar moet je als gemeente natuurlijk wel wat voor doen! Dat hoeft niet direct financieel door een korting op de grondprijs - hoewel dat natuurlijk wel leuk meegenomen is voor de starters – maar vooral in duidelijke regie vanuit het gemeentehuis. Zorg voor vastgesteld beleid en een duidelijk aanspreekpunt, zowel voor de ambtenaren intern als voor de groep particulieren. Als het beleid helder is en daarmee de keuzemogelijkheden, volgt de belangstelling voor de ‘custom made’ huizen vanzelf. Let maar op: voor je het weet begin je als gemeente aan je tweede of derde starters-CPO.

Hans Middendorp
Business consultant Ruimtelijke Ontwikkeling en Water bij Balance – Advies, Projecten, Interim.
Bron: Cobouw