Thumbnail
Gepubliceerd: 01-11-2006 Laatste update: 15-11-2018

Alweer de vijfde aflevering van de bouwavonturen van Rogier en Robert. De enige particuliere opdrachtgevers met een live-verslag over de bouw van hun woning. De bouw is eindelijk gestart voor het duo en naar eigen zeggen zijn ze nu de trotse eigenaar van een grote kuil. Daarvoor moesten ze wel eerst naar de grondbank en waren ze extra geld kwijt die niet in de aanneemovereenkomst was omschreven.

Te veel grond gekocht?

Ooit gedacht dat je ook teveel grond kon kopen? Wij zijn daar inmiddels achter.

Niet dat we een te grote oppervlakte aan grond hebben gekocht. Omdat grond in gemeente Utrecht op een mooie plek erg duur is, zitten we met onze 430 m2 aan de krappe kant. Zeker als je er een woning op laat zetten met een forse voetprint, zoals wij dat doen.

Grondbank

Het gaat om het afvoeren van grond. Bij de start van het bouwen van een huis wordt eerst een groot gat gegraven voor de fundering. En uit dat gat komt een boel grond! Heel wat kubieke meters lagen er na de graafwerkzaamheden op de kavel. En met dat zand moet je wat gaan doen.

Zo kan de grond in de weg liggen voor de aannemer. Veel gemeenten hebben daar een oplossing: het zand kan naar een zogenaamde grondbank gebracht worden. Bij zo’n grondbank kun je zand brengen en ook weer ophalen. Handig, zeker als de gemeente heeft besloten dat er geen zand de wijk in of uit mag bij bouwwerkzaamheden.

Maar, zoals bij elke bank, moet er wel voor betaald worden. Vaak is ook de aan- en afvoer van grond niet in de aanneemovereenkomst opgenomen. In sommige gevallen zal het geen probleem zijn omdat men de grond kan hergebruiken. Ook kan de grond misschien later nodig zijn, omdat het perceel te laag ligt.

Als je echter, zoals wij, grond over hebt zul je sowieso de grond naar de grondbank moeten brengen. Vooral met een kelder of als je een groot bouwoppervlak hebt met weinig 'echte tuin' (maar bestrating), loopt het flink in de kosten.

Elke kuub losse grond die je afvoert weegt ongeveer anderhalve ton. Doordat je de ingeklonken grond loswoelt en op een vrachtwagen gooit, heeft de grond meer volume dan zoals het er nu bijligt.

Extra kosten

Wij moesten zo’n 200 kuub (we hebben nl. ook een kelder) afvoeren. Dit kost ons, inclusief het vervoer erheen, ruim 1500 euro. Stem dus met je aannemer af dat hij niet teveel grond wegbrengt, want dan betaal je dus dubbel omdat je het later weer weg moet halen. Let daarbij ook op de kwaliteit van het zand in de grondbank. Soms is de kwaliteit hiervan slecht, zo zitten er vaak scherven en glas in.

Nu zou je het huis en de tuin wat hoger kunnen aanleggen. Dit mag echter in de meeste gevallen niet omdat er vooraf al een hoogte bepaald is en daar ook tuinen van buren en openbare werken op zijn aangepast. De bouwplaatscoördinator van de gemeente kan hier erg streng in zijn.