Thumbnail
Gepubliceerd: 25-04-2008 Laatste update: 18-11-2018

Acht jaar na de vuurwerkramp is de Enschedese wijk Roombeek op 22 april officieel geopend door de koningin. Particulier opdrachtgeverschap verklaart onder meer de geslaagde wederopbouw van de door de vuurwerkramp verwoeste wijk. Toch heeft de afstemming tussen bewoners, architecten en aannemers nog behoorlijk wat voeten in de aarde.

Tempo om vertrouwen te herstellen

“Dat we tempo moesten maken was duidelijk, want het vertrouwen in de gemeente Enschede moest worden hersteld. Alle bewoners van de zeshonderd getroffen woningen wilden zo snel mogelijk terug. We hadden geen tijd te verliezen,” herinnert Edwin Smits van het projectbureau Roombeek zich. “Tot op de dag van vandaag vind ik het een inspirerend project.”

Wederopbouw bureau

Het succes is, volgens Smits, te verklaren door het wederopbouw bureau, die de bindende factor was tussen woningcorporaties, projectontwikkelaars, architecten, politiek en bewoners. Daarnaast heeft het Rijk een grote financiële bijdrage gedaan, waardoor de openbare ruimte een impuls kreeg. “We gebruiken dure materialen zoals natuursteen en plaatsen luxe lantarenpalen.”

Particulier opdrachtgeverschap

Toch is het particulier opdrachtgeverschap, dat Smits aandraagt als hoofdverantwoordelijke factor voor het succes van Roombeek. “Voor de ramp gaven we tien kavels per jaar uit, nu was dat ineens honderd per jaar, in totaal vijfhonderd kavels. We werkten volgens het systeem: wie het eerst komt die het eerst maalt. Bij de laatste uitgifte in oktober lagen mensen zelfs met caravans en tentjes dagenlang in de rij.”

Geschakelde kavels

De Lonnekerspoorlaan is het paradepaardje van de nieuwe wijk Roombeek. Tien aaneengesloten kavels met woningen van drie tot vier lagen hoog, moet de uitstraling krijgen van Amsterdamse grachtenpanden. Ieder kavel is individueel ontwikkeld door de bewoner. Doordat iedere bewoner een eigen architect en een eigen aannemer inhuurde, lag de uitdaging tussen de samenwerking van de verschillende partijen, bijvoorbeeld door het koppelen van wanden en funderingen.

Afstemming tussen buren

Aannemer Nijhuis Enschede haalt een geslaagde samenwerking aan met een collega bouwer. “Wij bouwen een gevel in opdracht van aannemer Ter Steege in Rijssen. Hij betaalt ons daarvoor en wij zorgen voor de aansluiting van onze woning op die van hem.”
Die samenwerking ging niet altijd vloeiend. “Architecten bouwen een solitair staand huis, en weten niet wat daarnaast in het rijtje komt. Zo bouwen we een schoorsteen op het dak van een woning. Prompt zetten de buren een huis van drie meter hoger neer, waardoor onze pijp geen trek meer heeft.”

Uitgifte nieuwe kavels

Dit jaar en volgend jaar geeft het projectbureau nog nieuwe kavels uit, met name in het noordelijke deel. Dan wordt ook het terrein rondom de oude Grolsch-brouwerij ontwikkeld, komt er een Jan Cremer-museum en verrijzen er villa’s van bekende architecten aan de Museumlaan. Als alles klaar is, staan er 1500 woningen in Roombeek.
Smit: “De aanleiding is weliswaar de vuurwerkramp, maar er is wel wat bijzonders gerealiseerd hier. We hebben als gemeente steeds meer waardering gekregen. Er begint een zekere trotsheid te ontstaan op Enschede.”

Bron: Cobouw 21 april 2008