BigBeng
Gepubliceerd: 16-01-2020

Kort geleden werd duidelijk dat de BENG-eisen niet op 1 juli 2020, maar op 1 januari 2021 zullen worden ingevoerd. De invoering valt daarmee samen met enkele andere ingrijpende wijzigingen voor de bouwsector.

BENG-eisen en Energielabel

Recent werd duidelijk dat de invoering van de BENG-eisen en de herziening van het Energielabel worden uitgesteld tot 1 januari 2021. In ons eerdere nieuwsbericht daarover vind je over dit besluit meer informatie.

Omgevingswet en eerste fase WKB

Het uitstel heeft tot gevolg dat de invoering van de BENG-eisen nu samenvalt met de invoering van de Omgevingswet en de invoering van de eerste fase van de Wet Kwaliteitsborging (WKB). Harm Valk van Nieman Raadgevende Ingenieurs voorspelt daarom in zijn blog van vandaag in de Cobouw een 'BigBeng' voor de bouwsector.

Besluit Bouwwerken Leefomgeving (BBL)

De introductie van de Omgevingswet vormt een nieuw kader voor de bouwregelgeving. We krijgen dan te maken met het Besluit Bouwwerken Leefomgeving (BBL) in plaats van met het Bouwbesluit. 

Door de inwerkingtreding van de Wet Kwaliteitsborging krijgt de sector meteen ook te maken met andere processen rondom vergunning en oplevering, de introductie van een onafhankelijke kwaliteitsborger en veranderingen op het gebied van aansprakelijkheid.

Bron: Blog Harm Valk (Cobouw 16 januari 2020)