Tiny House pionier Marjolein ‘in het klein’ Jonker bouwt haar Tiny House 2.0 met het oog op de toekomst. Een permanente kleine woning op eigen kavel, zo milieuvriendelijk mogelijk gebouwd met hulp van duurzame innovators in de installatiebranche en woningbouw. Dit bio-based en in elektriciteit zelfvoorzienende Tiny House is levensloopbestendig en staat vanaf voorjaar 2022 in de natuur-inclusieve en circulaire wijk Olstergaard. Een klein maar fijn huis waar je comfortabel woont met een kleine footprint, een huis waar jong en oud zich thuis voelt.
Het beeld van het schattige kleine huisje op wielen dat de term ‘Tiny House’ oproept is wat eenzijdig te noemen. Een Tiny House is feitelijk niets anders dan een volwaardige compacte woning, vrijstaand, met een vloeroppervlak tot 50 m2. Dat kan dus ook prima een permanente woning op een eigen kavel zijn die geschikt is voor iedere levensfase. Het nieuwe huis van Marjolein heet de ‘Sprout’, een woonconcept van architectencollectief Woonpioniers. Het is een houtskeletbouw kaswoning die perfect past bij de wens van Marjolein om grotendeels zelfvoorzienend te kunnen zijn.
Een belangrijk aspect van de Tiny House beweging is dat de woning een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk heeft. Het doel voor Marjoleins’ Tiny House van de toekomst is om dat te bereiken zonder al te veel comfort in te leveren, zodat dit type woning een breed publiek aanspreekt. Hiervoor heeft Marjolein de hulp ingeschakeld van duurzame innovators zoals Platowood, Victron Energy en JustNimbus.
Hydro-thermisch verduurzaamde gevel van lokaal hout
De gevelbekleding is een belangrijk, beeldbepalend onderdeel van een huis. Voor het nieuwe Tiny House van Marjolein is gekozen voor Platowood gevel- en dakbekleding. Platowood heeft een gepatenteerd hydro-thermisch verduurzamingsproces waarbij geen chemicaliën gebruikt worden, alleen water en warmte. Het zorgt ervoor dat het hout niet rot en wel 50 jaar mee gaat. Om onnodige vervuiling door transport te voorkomen, wordt de gevel uitgevoerd in Nederlands populierhout. Het hout wordt gevingerlast, waardoor er nauwelijks materiaalverlies is. Het is niet nodig de gevel te behandelen met olie of verf, onbehandeld vergrijst het hout in een zilvergrijze tint. Niet alleen is het hout van Platowood een duurzaam product, in alles wat ze doen streeft Platowood naar een zo gering mogelijke belasting van het milieu. Platowood heeft een positieve CO2 balans: er wordt ca. 60% meer CO2 opgeslagen in het hout van Platowood dan er wordt uitgestoten (o.a. bij het proces, de ingekochte energie en het transport). De gevel is daarmee niet alleen mooi om te zien maar ook super duurzaam.
All-electric en toch off-grid
Marjoleins eerste Tiny House was volledig zelfvoorzienend op gebied van water en stroom met behulp van een accupakket en Easysolar van Victron Energy. Wanneer stroom niet onbeperkt voorradig is, leer je pas echt je verbruik aan te passen aan wat de natuur je geeft, zo heeft Marjolein ervaren. Het is daarom een grote wens van haar om ook dit nieuwe Tiny House ‘off-grid’ te laten functioneren. Dat dit heel goed mogelijk is, ook in een all-electric woning, gaat Marjolein bewijzen. Waar ze in haar vorige woning nog propaan gebruikte voor koken en douchen, wordt in haar Sprout gekookt op inductie en water verwarmd met een elektrische boiler. Een luchtwarmtepomp zorgt voor koeling en verwarming. Victron Energy heeft een pakket voor de woning samengesteld waarmee het mogelijk is om comfortabel te kunnen wonen, ook als de zon eens een paar dagen achter een dik pak bewolking schuilgaat. Met de slimme monitorfunctie van het systeem kan Marjolein precies haar verbruik op de kracht van de zon afstemmen.
Regenwater gebruiken waar dat logisch is
In Nederland hebben we een gedegen waterleidingnetwerk en leidingwater van hoge kwaliteit. Maar om de kwaliteit van drinkwater te verkrijgen, daarvoor is veel energie nodig. Het gebruik maken van regenwater in huis krijgt steeds meer aanhangers, maar volledig zelfvoorzienend zijn is voor veel mensen een brug te ver. Gelukkig kunnen we ook het beste van twee werelden nemen: leidingwater gebruiken waar dat veilig en prettig is, bijvoorbeeld voor drinkwater en wassen, en regenwater gebruiken waar dat logisch is: voor het spoelen van het toilet, de wasmachine en het bewateren van de tuin. In het nieuwe Tiny House van Marjolein komt een regenwatersysteem van JustNimbus. Het regenwater dat op het dak van de woning en kas valt wordt opgevangen in een grote waterzak en daaruit wordt het water het huis ingepompt. Er hoeft niets te worden ingegraven, de zak past gewoon in de kruipruimte van een huis en komt in dit geval onder de vloer van de kas te liggen. Slimme software geeft Marjolein inzicht in de hoeveelheid water die beschikbaar is en kan zelfs een overschot aan water lozen wanneer er heftige regenval op komst is.
De bouw van het Tiny House start in januari 2022 en wordt uitgevoerd door Blind Werkt in Deventer. Het huisje wordt vervolgend getransporteerd naar de kavel in de Olstergaard waar het op een circulaire schroeffundering van PNL Circulair Funderen wordt geplaatst. Vervolgens wordt de kas met een dak van semi-transparante zonnepanelen eraan bevestigd en kan Marjolein er naar verwachting in april in gaan wonen. Je kunt over alle ontwikkelingen lezen in de blogs van Marjolein op www.marjoleininhetklein.com.