24WEB
Gepubliceerd: 21-04-2022 Laatste update: 14-11-2023

Een koophuis, voor velen een enorme stap en niet voor niets één van de belangrijkste beslissingen in ons leven. Vaak weten we nog niet direct wat we exact zoeken, dus het goed oriënteren is wel zo verstandig. Wat zijn je wensen, voorkeuren en wat is een absolute ‘no-go’? Voor diegene die nu in een huurwoning of bestaande bouw woont, is het vaak heel duidelijk wat ze missen en ook absoluut niet missen. De belangrijke eerste stap bij de zoektocht naar een andere of nieuwe woning, is om te bepalen of je kiest voor nieuwbouw of een bestaand huis. Beide hebben zo z’n voordelen, maar uiteraard ook nadelen.

 

Bijkomende kosten

Wanneer je ervoor kiest je huurwoning te verruilen voor een koopwoning, dan komen hier verschillende kosten bij kijken. Kies je voor een nieuwbouwwoning, dan betekent dit dat je ten opzichte van een bestaande woning qua extra kosten wat voordeliger uit bent. Dit heeft ermee te maken dat je met een bestaande woning de welbekende ‘kosten koper’ voor je rekening krijgt en bij een nieuwbouw ‘vrij op naam’ geldt. Het verschil zit hem in het betalen van de overdrachtsbelasting. Dit komt doordat een nieuwbouwwoning niet overgedragen wordt van de één naar de ander. Ook de kosten voor de notaris en het kadaster zitten al bij de prijs van de woning inbegrepen. De kosten die je dus betaalt zijn ‘all-in’.

 

Duurzaam

Uiteraard kan ook een bestaand huis volledig duurzaam zijn gemaakt. Echter, wanneer je kiest voor nieuwbouw, dan weet je dit zeker. Simpelweg om het feit dat het bij wet verplicht is bepaalde zaken volgens de regels uit te voeren. Zo zien we dat nieuwe huizen niet meer worden aangesloten op het gas, maar zijn voorzien van een warmtepomp. Tevens zien we ook dat bij nieuwbouwwoningen gebruik wordt gemaakt van duurzaam materiaal. Iets, waar logischerwijs tot enkele jaren geleden geen sprake van was. De kans dat bestaande woningen dus een stuk minder duurzamer zijn dan nieuwbouwwoningen is aanzienlijk. Kies je voor een nieuwbouwwoning, dan zal je ter overbrugging onderdak moeten hebben. Je kunt kiezen voor tijdelijke woonruimte bij vrienden of familie, maar ook een huis huren Almere behoort tot de mogelijkheden. De opzegtermijn is doorgaans een maand, perfect om de gehele periode te kunnen overbruggen.

 

Onderhoud

Waar je bij een bestaand huis te maken krijgt met onderhoudskosten, blijven deze je doorgaans bij een nieuwbouwhuis de eerste jaren bespaard. Kies je voor een nieuwbouwhuis als vervolg op een appartement huren Amersfoort, dan biedt dit vele voordelen. Doordat alles in principe nieuw is, is de kans op slijtage of andere zaken minimaal. Ook is de keuze van materialen bij een nieuwbouwwoning vaak anders dan ten opzichte van bestaande bouw. Uiteraard niet heel vreemd, gezien het feit de ontwikkelingen in de afgelopen jaren niet hebben stilgestaan. Zo zien we dat kunststofkozijnen enorm in trek zijn. Daarnaast kun je ook je volledige woning naar eigen smaak inrichten, je kunt zelf bepalen waar de stopcontacten komen en ook waar je de keuken wilt hebben.