Lequal
Gepubliceerd: 01-04-2022 Laatste update: 14-11-2023

Ben jij net verhuisd of ben je aan het verbouwen? Dan sta je voor de start van een nieuw interieur. Daar komt meer bij kijken dan alleen de keuze van een bankstel of decoraties. Heb je goed nagedacht over de raambekleding? Er zijn namelijk veel opties waaruit jij een keuze moet gaan maken. Dit geldt niet alleen voor type stof, patroon, maar ook voor de grootte van de raambekleding. Wij hebben een aantal punten op een rij gezet waaraan jij moet denken bij het aanschaffen van raambekleding.

Op maat gemaakte raambekleding

Standaard kozijn maten zijn rond de 90 centimeter breed. Deze maten raambekleding worden dan ook het meest aangeboden. Vaak is er keuze om de 30 centimeter, maar het kan natuurlijk zijn dat jij een andere maat nodig hebt. Het kan lastig zijn om de juiste maat van de raambekleding te kiezen, omdat deze perfect moet aansluiten. Daarom kan je het beste kiezen voor op maat gemaakte raambekleding. Op deze manier sluit het mooi aan op het raam en staat het perfect in je kamer. 

 Denk goed na over zowel de breedte als de lengte van de raambekleding. Gordijnen horen net boven de grond te eindigen. Dit hoeft niet wanneer je een sfeer wilt creëren waarbij de gordijnen bewust op de vloer hangen. Daarnaast is er nog de keuze om één breed (rol)gordijn te nemen of juist meerdere kleine. Wanneer je kiest voor meerdere (rol)gordijnen, kan je afwisselen zodat sommige delen van het raam wel bekleed zijn en andere niet.

Typen raambekleding

Afhankelijk van de kamer waarin de raambekleding wordt gehangen, moet je aan verschillende eigenschappen denken. Wanneer je een slaapkamer inricht, zullen er andere eisen aan de raambekleding zitten dan bij een woonkamer. Raambekleding in de slaapkamer moet vooral functioneel zijn. Denk hierbij aan verduisterende gordijnen. Hiermee kan je overdag ook goed slapen. De raamdecoratie in een woonkamer moet juist meer sfeer moet brengen. Dit kan met licht doorlatende rolgordijnen of jaloezieën. Op deze manier sluit de raamdecoratie beter aan op het interieur. 

 Kortom, er komt een stuk meer bij kijken bij het kiezen van de juiste raambekleding dan je denkt. Heb je geen standaard maat kozijn? Kies dan voor op maat gemaakte raambekleding. Per ruimte kan deze een andere functie hebben, dus wees bewust van het type stof. Afsluitend geven we je nog een tip. Heb je grote ramen op het zuiden? Neem dan zonwerende rolgordijnen om de warmte in de zomer buiten te houden!