Solinso
Gepubliceerd: 08-04-2022

Voor de bewoners van deze duurzame schuurwoning uit Purmerend was het meteen duidelijk. Toen ze besloten hun bestaande woning vanaf het fundament opnieuw op te bouwen wisten ze, het moest een zo duurzaam mogelijke woning worden. Een woning die zowel bij de bouw als in het gebruik zo min mogelijk impact heeft op de omgeving en rekening houdt met een leefbare aarde voor de toekomstige generaties. Eenmaal bewoond blijkt de woning meer energie op te leveren dan de bewoners nodig hebben en is dus naast energiepositief ook nog eens modern, compact en comfortabel.

Architectenbureau Ruben Wennekers is gespecialiseerd in duurzaam bouwen en renoveren en heeft de bewoners hierin begeleid. Bij architectenbureau Ruben Wennekers is slim en spaarzaam omgegaan met beschikbare hulpbronnen het uitgangspunt. Dat begint met het niet gebruiken van fossiele brandstoffen en het ontwerpen van een compacte woning.

Als je een woning volledig met duurzame bronnen wilt verwarmen en koelen is een compacte woning (waardoor er weinig contact met de buitenlucht is) met een goed isolatiepakket vereist. Dat komt hier uit een 30 cm dik steenwol isolatiepakket en de toepassing van driedubbel (triple) glas. Door deze goede isolatie kan een lage temperatuurlucht-warmtepomp de woning in de winter een aangenaam warm en in de zomer lekker koel houden. Door veel glas op het zuiden te plaatsen wordt slim gebruikt gemaakt van de natuurlijke zonnewarmte in winter, voor- en najaar en is er voldoende lichttoetreding in de woning. De goede isolatie zorgt vervolgens dat de woning in de zomer niet té warm wordt. Dit bespaart in de kosten op koeling en houdt de temperatuur in de woning stabiel. Voor de overgebleven energiebehoefte is ernaar gezocht om deze duurzaam op te wekken.

Dat een Solinso zonnedak in de opwekking van duurzame energie zou voorzien was ook al vanaf het begin duidelijk. De Solinso panelen waren het vertrekpunt voor het ontwerp van de woning qua maatvoering. Door goed overleg met de architect, de aannemer, de adviseurs van Solinso en de bewoners is het dak een vloeiend samenspel geworden van dakramen en de zonnedakpannen. Om geen contrast tussen de verschillende materialen te laten ontstaan is links en rechts langs de gevels een strook met glazen dakpannen uitgevoerd. “In de drie jaar dat we hier wonen is het nagenoeg niemand opgevallen dat er zonnepanelen op het dak liggen. Dat was nu precies de bedoeling”, aldus de bewoner. “De aanschaf van het zonnedak was bovendien nauwelijks duurder dan de aanschaf van een gewoon dak met dakpannen”.

Een WTW (warmte terug win) installatie in de woning rondt de energiebesparing af. Deze installatie zorgt in de winter dat de warme lucht van de woning de binnenkomende frisse lucht alvast opwarmt. Dat reduceert het energieverbruik van de warmtepomp verder. De energierekening is hierdoor heel laag. Daar is de familie, zeker nu, in tijden van fors stijgende energieprijzen, uiteraard heel content mee.

Bekijk het filmpje over deze woning voor meer inspiratie.

Wilt u meer weten over een Solinso zonnedak, zie dan hier.