Een vijver in je tuin is niet alleen mooi, het zorgt ook voor ontzettend veel leven in je tuin! Je zult verbaasd zijn over de hoeveelheid vogels, zoogdieren en insecten je met een vijver in je tuin lokt. Het aanleggen van een vijver gaat verder dan het kiezen van de juiste locatie en planten. Hier lees je hoe je een vijver kunt aanleggen die zowel esthetisch aantrekkelijk is als goed is voor de flora en fauna.
Kies de juiste locatie en grootte
Voordat je begint met graven is het belangrijk om de juiste plek te kiezen. Een vijver heeft voldoende zonlicht nodig, maar vermijd plaatsen waar de vijver de hele dag in de felle zon staat. Idealiter krijg je tussen de 4 tot 6 uur zonlicht per dag. Houd ook rekening met de omgeving: probeer het te integreren in je tuin, zodat de vijver een natuurlijk verlengstuk van het landschap is. Een tuinontwerper kan je daarbij helpen.
De grootte van de vijver is van belang voor het ecologische evenwicht. Een te kleine vijver kan gemakkelijk in een onbalans raken, terwijl een grotere vijver stabieler is en meer biodiversiteit ondersteunt. Een oppervlakte van minimaal 3-4 vierkante meter is ideaal.
Gebruik van natuurlijke materialen
Gebruik voor de aanleg van de vijver duurzame en natuurlijke materialen. Kies voor een vijverfolie van gerecycled materiaal of een flexibele, niet-giftige liner. Vermijd plastic randen en kies voor stenen of grind om de oever te markeren, zodat er geen schadelijke stoffen in het water komen.
Planten zijn de basis voor biodiversiteit
Planten zijn essentieel voor een vijver. Ze zorgen voor zuurstof, filtreren het water en bieden schuilplaatsen voor dieren. Kies een verscheidenheid aan waterplanten: drijvende planten, moerasplanten en zuurstofplanten. Waterlelies en lisdodde zijn prachtig en functioneel, terwijl watermunt of gele plomp het water zuiveren en insecten aantrekken. Zorg voor een mix van verschillende dieptes om verschillende planten en dieren een plek te geven.
Eén van de voordelen van een goed aangelegde en aangeplante vijver is dat het water zichzelf filtert. Je hebt geen pomp of filtersysteem nodig als het ecosysteem goed in balans is. Zorg voor voldoende planten die de waterkwaliteit verbeteren door overtollige voedingsstoffen en algen te verminderen. Ook de aanwezigheid van een goed evenwicht tussen waterplanten en dieren helpt het water helder te houden.
Als je toch wat extra ondersteuning nodig hebt, kun je kiezen voor een klein biologisch filter. Dit kan bijvoorbeeld een biologisch filtermandje zijn dat gevuld is met lava- of kleikorrels. Dit helpt de bacteriën die het water reinigen te ondersteunen zonder dat er chemicaliën aan te pas komen.
Dieren: ondersteun de biodiversiteit
Een vijver trekt verschillende soorten dieren aan, zoals zoogdiertjes, insecten, amfibieën en vogels. Laat de natuur haar gang gaan door bijvoorbeeld de vijver niet te veel te onderhouden. Zorg ervoor dat je de vijver toegankelijk maakt voor bijvoorbeeld kikkers en egels door ondiepe delen in de oever te creëren. Vogels nemen graag een bad in het ondiepe deel van je vijver. Ook libellen en salamanders zullen je vijver snel vinden.
Onderhoud is minimaal maar belangrijk
Een vijver vereist weinig onderhoud, maar je moet wel af en toe wat tijd investeren om het water in balans te houden. Verwijder overtollige bladeren in de herfst, snoei verdorde planten en zorg ervoor dat je vijver niet vol raakt met te veel plantenresten. Zorg dat je vijver niet volledig bevroren is in de winter, zodat dieren kunnen overleven.
Wil je (meer) advies over een vijver in jouw tuin? Twijfel dan niet om (vrijblijvend) contact met mij op te nemen, ik kan je verder helpen om van je kavel een mooie tuin te maken. Kijk hiervoor op www.debloesemboog.nl