Energie vergelijken
Gepubliceerd: 20-10-2021

Dit is waarom het loont om zakelijke energieleveranciers te vergelijken

Naast huisvesting en personeel drukken de energiekosten het zwaarst op de overhead van je bedrijf. Je wil graag voordelig uit zijn, maar natuurlijk niet ten koste van instabiele levering of slechte service bij storingen. De zaken moeten ten alle tijden gewoon doorgaan. Het feit dat er nogal wat energieleveranciers zijn om uit te kiezen als zakelijke gebruiker maakt dat de aanbiedingen en kortingen je om de oren vliegen. Maar door dit enorme aanbod is het ook een dagtaak om alle aanbieders naast elkaar te leggen en zo de beste keuze voor jouw bedrijf te maken. Want elke onderneming is uniek en de eisen die worden gesteld aan de levering van stroom en gas dus ook. Gelukkig kun je energie vergelijken overlaten aan vergelijkingssites die naar aanleiding van de gegevens die je invoert een selectie van energieleveranciers geven. Dat scheelt een hoop uitzoekwerk en voorkomt dat je in alle haast de verkeerde keuze maakt. In dit artikel stappen we in de wereld van zakelijke energie en geven we je slimme tips om de energiekosten te drukken.

Goedkoop is niet altijd voordelig
Hoewel elke ondernemer graag een zo laag mogelijk energierekening heeft, is het belangrijk om je hier niet alleen op blind te staren. Kijk ook goed naar de voorwaarden. Zo kan het zijn dat de lage introductieprijs alleen geldt voor een bepaalde periode en dat je daarna gewoon weer het volle pond betaalt. Het kan ook zijn dat je als kleine zelfstandige eigenlijk meer dan genoeg hebt aan een consumentencontract en helemaal geen zakelijk contract nodig hebt. 

Privé of zakelijk?
Wanneer je verbruik onder de 10.000 kWh en 5.000 m3 gas ligt kun je gewoon blijven bij een consumentencontract dat veel voordeliger is dan een zakelijk contract. Vaak krijg je als consument een aantrekkelijke korting om je welkom te heten en zijn de tarieven een stuk scherper dan in de zakelijke markt. Het is ook fijn dat je als consument meer rechten hebt wanneer je een energiecontract afsluit. Zo kan je contract niet stilzwijgend verlengd worden en heb je 14 dagen bedenktijd. Dit alles is niet aan de orde als je een zakelijk contract afsluit.

MKB en zzp
Als MKB’er of zzp’er kan zakelijke energie uiteindelijk toch een beter oplossing zijn. Een midden of kleinbedrijf met een eigen kantoorpand is afhankelijk van een stabiele energievoorziening voor de continuïteit van het bedrijf. Maar ook wanneer je bijvoorbeeld een werkplaats aan huis hebt en met zware machines werkt kan een zakelijke contract de beste oplossing zijn. Ook hier raden we aan om te vergelijken voor je een keuze maakt.