Klok Dakkapellen
Gepubliceerd: 19-09-2024

U wilt een dakkapel laten plaatsen, maar kan dit vergunningsvrij of heeft u een vergunning nodig? Het antwoord wisselt per gemeente of soms zelfs per wijk, maar heeft een landelijke richtlijn: Een dakkapel aan de achterzijde of zijkant (indien niet uitkijkend op openbaar toegankelijk gebied) van de woning is vaak vergunningsvrij, in de overige gevallen moet er meestal een vergunning worden aangevraagd. 

Breng uw buren ook bij een vergunningsvrije dakkapel op de hoogte van uw plannen. Ook in deze gevallen is het burenrecht van toepassing en een goede buur is immers beter dan een verre vriend. Daarnaast zijn er bij het plaatsen van een vergunningsvrije dakkapel een aantal voorwaarden:  

  • De dakkapel moet worden uitgevoerd met een plat dak;
  • De dakkapel mag (buitenwerks) niet hoger zijn dan 175 centimeter;
  • De dakkapel moet tussen de 50 en 100 centimeter boven de dakvoet worden geplaatst;
  • De dakkapel moet in de breedte minstens 50 centimeter uit het hart van de buitenmuur of minimaal 50 centimeter uit de zijkant van het dakvlak blijven;
  • De dakkapel moet ondoorzichtige zijwangen hebben.     

Wanneer moet je een vergunning hebben voor een dakkapel?

In principe is er aan de voorzijde van de woning en aan de zijkant indien een woning uitkijkt op openbaar toegankelijk gebied (bijvoorbeeld vaak de vrije zijkant bij een hoekwoning) een vergunning benodigd.

In het bestemmingsplan van de gemeente staat de planologische regelgeving vanuit de overheid vermeld. Daarop staat onder andere de bestemming en het gebruik vermeld. Verder ingezoomd staat in de welstandsnota de uiterlijke vereisten vermeld. In sommige gevallen aanvullende vereisten of juist vergunningsvrije uitzonderingen aangegeven in de welstandsnota.

Bij twijfel kunt u contact opnemen met het woonloket binnen uw gemeente, zij kunnen u meer vertellen over de lokale regelgeving. Klok Dakkapellen kan u eventueel ondersteunen bij de daadwerkelijke vergunningsaanvraag. 

De kosten van een vergunning

Het plaatsen van een dakkapel is vaak een flinke investering. Wanneer hier dan ook nog een vergunning voor nodig is, dan komen deze kosten uiteraard nog boven op de kosten voor het plaatsen van een dakkapel. De kosten die de gemeente rekent noemt men ook wel legeskosten. Deze kosten verschillen per gemeente en zijn niet standaard inbegrepen bij een offerte via Klok Dakkapellen. Mocht u dit graag uit handen geven, dan kunnen wij dit zeker voor u verzorgen tegen meerprijs. Wij zorgen bij het regelen van de vergunningsaanvraag ook voor de benodigde tekeningen en constructieberekeningen. 

Hoe lang duurt een vergunningsaanvraag?

De duur van het vergunningsaanvraag traject hangt af van een aantal factoren, maar meestal duurt het gehele proces zo’n twaalf weken. 

Hoe eerder de tekeningen en benodigde gegevens worden aangeleverd, hoe eerder onze tekenaar aan de slag kan. Uw gemeente heeft acht weken de tijd om te beslissen over uw aanvraag, maar kan deze termijn eventueel verlengen bij een complexe besluitvorming. Nadat de vergunning is verleend wordt deze gecontroleerd met de oorspronkelijke aanvraag en aansluitend in productie genomen.

Heeft u advies nodig of vragen over het aanvragen van de eventuele vergunning? Bij Klok Dakkapellen helpen wij u graag! Neem contact met ons op via ons contactformulier op www.klokdakkapellen.nl of bel ons via 0523-656881.