Dtch Digitals
Gepubliceerd: 07-02-2024 Laatste update: 08-02-2024

Als je van plan bent om het dak van je huis te renoveren dan is het handig om vooraf goed te weten waar je aan begint. Het is een hele klus en als je eenmaal bent gestart kun je niet meer terug. Overweeg dus altijd zorgvuldig of je dit zelf wilt doen of dat het misschien toch beter is om het werk uit te besteden aan een ervaren dakdekker.

Als je lang in een woning woont en je bent eigenaar en geen huurder, dan ontkom je uiteindelijk vaak niet aan een renovatie van het dak. Gemiddeld is de levensduur van een dak tussen de 30 en 80 jaar. Dit hangt onder andere af van het soort dakbedekking.

Een dakinspectie laten uitvoeren

Voordat je gaat renoveren is het verstandig om een dakinspectie te doen of die door een deskundige te laten uitvoeren. Hij controleert niet alleen de dakbedekking maar ook de schoorsteen, dakgoten en hemelwaterafvoer. Als er reparatie of vervanging nodig is dan kun je dat bij de renovatie meteen meenemen. Na een inspectie krijg je een rapport waar in staat wat de staat van het dak is en welk onderhoud op korte of langere termijn nodig is. Hiermee kun je rekening houden, bijvoorbeeld als je het dak wilt isoleren of als je plannen hebt voor het plaatsen van een dakraam, zonnepanelen of dakkapel.

De dakbedekking vernieuwen

Als de dakbedekking moet worden vernieuwd geeft je dat de kans om te kiezen voor goede kwaliteit. Zo is er duidelijk verschil in de kwaliteit van bitumen dakbedekking. Bij dakpannen speelt dit iets minder, maar ook daar is er sprake van kwaliteitsverschil. Als je een bitumen dak hebt kun je kiezen voor zwart of wit. Wit bitumen weerkaatst het zonlicht en houdt minder warmte vast. Daardoor leveren je zonnepanelen meer op en is je huis in de zomer minder warm. Zwart bitumen houdt warmte vast, wat als voordeel heeft dat de woning tijdens een koude winter minder snel warmte verliest.

Kies het juiste moment

Een dakrenovatie kun je het beste uitvoeren in de zomer. Dan is de kans op neerslag of lage temperaturen immers een stuk kleiner. Als je wat langer vooruit moet plannen is het natuurlijk niet te voorspellen of het op de dag dat het werk wordt uitgevoerd droog zal blijven. Zorg dus altijd dat je een groot dekzeil bij de hand hebt om het dak te kunnen afdekken als het gaat regenen of als de werkzaamheden niet in één dag kunnen worden afgerond.

Isoleren

Als het dak wordt vernieuwd dan wordt er uiteraard ook meteen dakisolatie aangebracht. Hiervoor kun je in aanmerking komen voor subsidie. Datzelfde geldt voor het plaatsen van zonnepanelen. Deze laatste kun je tegenwoordig soms ook leasen. Het voordeel is dat je niet in één keer een groot bedrag hoeft te investeren. Ook bij lease profiteer je uiteraard van het uitsparen van energiekosten waardoor je direct voordeel hebt.