Zonnepanelen
Gepubliceerd: 29-12-2021

Alles wat je moet weten over nieuwbouw en zonnepanelen

Gefeliciteerd! Je hebt net een nieuwbouwhuis gekocht en je bent nu druk bezig met de inrichting. Welke meubels komen er te staan, er moet een keuken en een badkamer komen en je wilt het natuurlijk direct goed aanpakken en verduurzamen. Een methode om te verduurzamen is door zonnepanelen op je dak te installeren, maar hoe pak je zoiets aan? Wij geven een aantal handige tips.

Is jouw dak geschikt voor zonnepanelen?

Het is niet vanzelfsprekend dat het dak van je nieuwbouwwoning geschikt is voor zonnepanelen en je hebt dus altijd een expert nodig die jou gaat vertellen welke mogelijkheden er zijn. Je hebt keuze in verschillende soorten panelen en je kunt ook een goede berekening laten maken van wat deze zonnepanelen jou uiteindelijk gaan opleveren. Een erkende installateur kijkt altijd welke soort zonnepanelen er geïnstalleerd moeten worden en hoeveel zonnepanelen er op een dak geplaatst kunnen worden.

Kies een zonnepanelen expert voor het installeren

Wanneer je met de nieuwbouwwoning bezig bent sta je vaak in contact met de aannemer en deze aannemers doen vaak een voorstel om direct zonnepanelen te installeren zodra de woning gereed is. Natuurlijk is het slim om het voorstel te overwegen, maar het kan zeker geen kwaad om ook verder te kijken. Er zijn immers genoeg specialisten die op basis van de afmetingen en de ligging van het dak kunnen bepalen welke zonnepanelen en hoeveel je er nodig hebt. Benieuwd naar de kosten van installatie? Vind meer over de prijs op Zonnepanelen.net.

Zoek uit wat de terugverdientijd is

Houd er ook rekening mee dat zonnepanelen een oplossing voor op de lange termijn is, want je moet eerst een flink geldbedrag investeren. Op termijn ga je dat geld terugverdienen en je eigen stroom opwekken. En de stroom die overblijft kun je terug leveren aan de energiemaatschappij. Daarom is het ook slim om jezelf als ondernemer bij de KvK en belastingdienst te registreren, want zo kan je de BTW over de aanschafprijs en installatiekosten van zonnepanelen terugvragen!

Controleer of er een vergunning nodig is

Een puntje van aandacht is om ook eens te schakelen met de lokale overheden voordat je een specialist de opdracht geeft op zonnepanelen te installeren. Want je moet controleren of je een vergunning nodig hebt voor het plaatsen van zonnepanelen en in een aantal gemeenten is het nog steeds gebruikelijk dat het plaatsen van zonnepanelen wordt gesubsidieerd. Dat kan een flinke slok op een borrel zijn!

Informeer naar beschikbare zonnepanelen subsidies

Maar hoe zit dat dan met de landelijke subsidies? Die zijn helaas afgeschaft en er zijn geen landelijke potjes meer die je kunt aanspreken wanneer je van plan bent om zonnepanelen te installeren of te laten installeren. Overigens is het advies om de installatie altijd door een erkende installateur te laten doen, want het is niet het makkelijkste klusje dat je in en rondom het huis kan doen. Tenzij je natuurlijk enorm handig bent en van wanten weet. Dan kun je nog altijd zelf op je dak klimmen en op die manier wat kosten besparen.