WhitePress
Gepubliceerd: 23-02-2023 Laatste update: 03-11-2023

In een tijd waarin we ons steeds meer bewust worden van ons milieu en onze impact op de planeet, zijn er steeds meer mensen die proberen om hun huis energiezuiniger te maken. Het goede nieuws is dat er talloze manieren zijn om energie te besparen in huis, zonder dat je daarvoor grote investeringen hoeft te doen. In dit artikel delen we een aantal eenvoudige tips om jouw huis energiezuiniger te maken.

Verander je lichten in het huis

Het vervangen van je lampen door LED-lampen is een eenvoudige manier om energie te besparen in huis. LED-lampen verbruiken namelijk tot wel 85% minder energie dan traditionele gloeilampen en gaan ook nog eens veel langer mee. Bovendien zijn LED-lampen verkrijgbaar in verschillende kleuren en stijlen, zodat je altijd de perfecte lamp kunt vinden voor jouw interieur.

Een andere manier om energie te besparen met verlichting is door gebruik te maken van bewegings- of lichtsensoren. Hiermee voorkom je dat lampen onnodig blijven branden wanneer er niemand in de kamer is of wanneer er voldoende daglicht is.

Installeer zonwering

Het installeren van zonwering kan een grote impact hebben op de energie-efficiëntie van je huis. Door zonwering te gebruiken, kun je namelijk de temperatuur in huis aanzienlijk verlagen. Zo blijft het in de zomer lekker koel. Er zijn verschillende soorten zonwering beschikbaar, zoals rolluiken, screens en markiezen. Afhankelijk van je budget en de stijl van je huis kun je de zonwering kiezen die het beste bij je past.

Zorg voor goede isolatie

Een goed geïsoleerd huis kan tot wel 30% energie besparen. De meeste warmte gaat verloren via het dak, de muren en de ramen. Door deze goed te isoleren, kun je ervoor zorgen dat warmte in de winter binnen blijft en dat het in de zomer niet te warm wordt in huis. Er zijn verschillende manieren om je huis te isoleren. Zo kun je bijvoorbeeld spouwmuurisolatie laten aanbrengen, isolatieglas plaatsen en het dak laten isoleren. Het investeren in goede isolatie kan op de lange termijn flink wat energie en geld besparen.

Gebruik maken van een slimme thermostaat

Een van de grootste voordelen van een slimme thermostaat is dat het apparaat ervoor zorgt dat de verwarming alleen aan staat wanneer het echt nodig is. Dit kan flink wat energie besparen, omdat je zo niet onnodig stookt als er niemand thuis is. Bovendien kun je met een slimme thermostaat ook de temperatuur in verschillende kamers apart regelen, waardoor je alleen de kamers verwarmt waar je op dat moment bent.