24WEB
Gepubliceerd: 25-05-2022 Laatste update: 14-11-2023

De huizenmarkt is tegenwoordig een gekkenhuis, het kost heel veel doorzettingsvermogen, tijd en vooral geld om uiteindelijk je droomwoning te bemachtigen. Maar dan ben je er nog niet, elk huis heeft namelijk onderhoud nodig en moet af en toe opgeknapt worden. Doe je dat niet dan zal je droomhuis snel verpauperen en niet aangenaam ogen. Lees hier onze tips voor het opknappen van je huis.

Tip 1. Een vers likje verf

Ziet je huis er een beetje gedateerd uit of zitten er vegen en vlekken op je muren waardoor je huis niet meer netjes oogt dan zul je zien dat een likje verf wonderen doet. Het is een eenvoudige manier om je huis een hele nieuwe frisse look te geven. Dat wil zeggen als je het goed doet. Ben je niet zo’n held met verfroller en kwast, of heb je simpelweg geen tijd dan raden we aan om het uit te besteden. Tegenwoordig kun je kiezen voor latex spuiten. Deze techniek zorgt ervoor dat je muren en plafonds snel en egaal geverfd worden door latex te spuiten.

Tip 2. Fris je badkamer op

In de loop van de jaren kunnen badkamers flink smerig worden en smoezelig ogen. De voegen en kitranden worden vaak zwart van de aanslag of zelfs schimmel. Dit ziet er vies en zelfs onhygiënisch uit. Maar niet getreurd, je hoeft niet meteen een dure verbouwing in te plannen om weer blij te worden van je badkamer. Er zijn tegenwoordig goede middelen te koop waarmee je voegen, kitranden en tegels kunt reinigen zodat ze er weer uitzien als nieuw.

Stamt jouw badkamer uit het jaar blok en heb je daarom gedateerde lelijke badkamertegels waar je jezelf elke dag weer aan ergert, dan kun je kiezen voor opnieuw betegelen. Helaas is dat best prijzig. Heb je geen tijd of geld om de badkamer te renoveren dan kun je speciale tegelverf kopen of over de tegels van je badkamer heen laten stuccen. Je maakt het geheel af met een fris verfje op het plafond. Ook dat kan door latex te laten spuiten.

Tip 3 Eenvoudig je keuken updaten

Ook voor de keuken geldt dat die er in de loop van de tijd minder netjes uit gaat zien. Niet alleen is het moeilijk om kalksporen en ander opgehoopt vuil te verwijderen, je keuken kan er ook gedateerd uit gaan zien. Wat je twintig jaar geleden mooi vond, is nu waarschijnlijk niet meer je smaak.

Uiteraard kun je de hele keuken eruit slopen en een nieuwe keuken laten plaatsen, maar dat is heel prijzig en bovendien functioneert je keuken meestal nog prima. Gelukkig zijn er ook eenvoudige manieren om je keuken op te knappen. Een paar tips:

  • Vervang alleen het werkblad voor een nieuwe moderne optie.
  • Vervang de keukenkraan.
  • Vervang de handgrepen en knoppen voor andere knoppen.
  • Verf de keukenkastjes in de kleur die je leuk vindt.

Tip 4 Geef je vloer een make-over

Als je vloer er oud en versleten uitziet kan de rest van je huis nog zo mooi zijn, het komt niet over. Je kunt absoluut niet om de vloer heen. Afhankelijk van de vloer die je hebt, is het gelukkig niet altijd noodzakelijk om een volledig nieuwe vloer te laten leggen. Houten vloeren kun je bijvoorbeeld opschuren, in de lak zetten of een likje verf geven. Is dat geen optie en wil je geen nieuwe vloer dan kunnen vloerkleden een uitkomst bieden. Er zijn tegenwoordig prachtige kleden die werken als echte eye-catchers waardoor je blik afgeleid wordt van de rest van de vloer. Bovendien zijn die kleden tegenwoordig steeds betaalbaarder.

Tip 5 Kies de juiste verlichting

Er is niks zo belangrijk als verlichting. Heb je lelijke felle lampen in huis dan kan je woning klinisch ogen. Het is daarom beter om te kiezen voor sfeerverlichting of dimlichten die je afhankelijk van jouw behoeften feller of warmer kunt maken. Kies ook liever niet voor één verlichtingsbron in het midden van de kamer, kies in plaats daarvan voor meerdere lichtbronnen door de ruimte heen.

Tip 6 Accessoires

Onze laatste tip is een eenvoudige en vooral hele leuke, want je mag gaan shoppen. Door een paar nieuwe kussentjes in de bank, een leuk schilderij aan de muur of een paar mooie kaarsen kun je jouw woning eenvoudig een nieuwe look en feel geven.