Werkkleding
Gepubliceerd: 31-08-2023

De inventarisatie en evaluatie van risico's op een werkplek is een cruciaal onderdeel van het waarborgen van de veiligheid en gezondheid van werknemers. Werkgevers zijn om deze reden verplicht om deze stappen te ondernemen om potentiële gevaren te identificeren en passende maatregelen te nemen om deze risico's te minimaliseren.

Wanneer je thuis aan een klus begint, zoals het verbouwen van je huis of het werken aan een mooi projectje in de tuin, ben je niet wettelijk verplicht om specifieke werkkleding te dragen. Echter, het dragen van geschikte en veilige werkkleding wordt sterk aanbevolen. Werkkleding kan bescherming bieden tegen verschillende risico's die zich kunnen voordoen tijdens deze activiteiten bij het huis

Werkkleding en de EN-normen

Binnen de werkkleding worden vaak EN-normen toegepast om aan te geven tegen welke specifieke risico's en in welke mate de werkkleding bescherming biedt. Deze normen zijn vastgesteld door de Europese Commissie voor normalisatie en kunnen betrekking hebben op diverse aspecten van veiligheid en bescherming, zoals mechanische risico's, chemische blootstelling, hitte, kou, etcetera.

Het dragen van werkkleding die voldoet aan de juiste EN-normen die passen bij de klus die je verricht, kan bijdragen aan het verminderen van mogelijke risico's en het minimaliseren van letsel in geval van een ongeval. Het is belangrijk om te begrijpen welke specifieke risico's je tijdens je klus loopt en welke beschermende kleding het meest geschikt is om deze risico's te minimaliseren. Kortom, hoewel je thuis niet wettelijk verplicht bent om bepaalde werkkleding te dragen, is het dragen van geschikte en veilige kleding sterk aan te raden om jezelf te beschermen tegen mogelijke gevaren en ongelukken tijdens klussen en projecten. Lees hier meer over de verschillende EN normeringen. Specialisten als Bowork kunnen je verder helpen als je twijfelt welke werkkleding het beste bij je werkzaamheden past.

EN 1149: Tegen elektrostatische eigenschappen

EN 1149 is een Europese norm die betrekking heeft op beschermende werkkleding met elektrostatische eigenschappen. Deze norm is ontworpen om werknemers maar ook klussers te beschermen tegen de gevaren van elektrostatische oplading, die potentieel vonken kunnen veroorzaken en daarmee brand of explosies kunnen initiëren.

EN 13034: Tegen vloeibare chemicaliën

EN 13034 is een Europese norm die betrekking heeft op beschermende kleding tegen vloeibare chemicaliën. Deze norm definieert de prestatievereisten voor kleding die ontworpen is om werknemers en thuisklussers te beschermen tegen beperkte blootstelling aan spatten en nevel van chemische stoffen. Dit type beschermende kleding is essentieel voor situaties waarin men het risico loopt om in contact te komen met potentieel gevaarlijke chemische stoffen.

EN 14058: Bescherming tegen koele omstandigheden

De EN 14058-norm specificeert vereisten voor beschermende werkkleding die ontworpen is om te beschermen tegen koele omstandigheden. Of je nu in de winter aan een mooie klus rond het huis werkt of in een werkomgeving werkt met lage temperaturen zoals een koel- of vriescel, het behoud van warmte is belangrijk. Kleding die voldoet aan de EN 14058-norm biedt een betrouwbare bescherming tegen koude temperaturen tot wel -5°C. Deze norm houdt rekening met factoren zoals thermische isolatie, luchtdoorlatendheid en waterbestendigheid om ervoor te zorgen dat de drager comfortabel en warm blijft, zelfs in uitdagende omgevingen.

EN 342: Tegen werk in koude en lage temperaturen

EN 342: Beschermende kleding tegen werk in koude en lage temperaturen. Tijdens het werken in koude temperaturen is het belangrijk om lekker warm te blijven. Beschermende kleding die jou warm houdt is kleding met de EN 14058 en EN 342 normen. De EN 342 norm beschermt tegen temperaturen van onder de -5°C in combinatie met luchtvochtigheid en wind.

EN 14404: Bescherming voor werk in een knielende positie

De geldigheid van EN 14404 strekt zich enkel uit wanneer deze norm hand in hand gaat met gecertificeerde kniebescherming, een belangrijk onderdeel dat valt onder categorie 3 van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM). De gezamenlijke werking van de EN 14404-norm en de bijbehorende kniestukken staat garant voor een doeltreffende bescherming van je knieën tijdens het klussen of als je veel werkzaamheden uitoefent op je knieën. Zo ben je verzekerd van een zorgeloze werkervaring, wetende dat je cruciale gewrichten op gepaste wijze zijn afgeschermd.

EN 17353 voor verbeterde zichtbaarheid

EN 17353 is gericht op het verbeteren van zichtbaarheid en stelt eisen vast voor situaties met een gemiddeld risico. Binnen deze norm ontvouwt zich een gedetailleerde benadering voor zichtbaarheid bescherming gedurende daglichturen, nachtelijke omstandigheden en een veelzijdige combinatie van beide. Hierbij wordt gestreefd naar een veilige werkervaring, waarbij optimaal rekening wordt gehouden met verschillende lichtomstandigheden, om zo de algehele veiligheid te versterken.

Type A: fluorescerend materiaal

Dit type is bedoeld voor de verbetering van alleen dag-zichtbaarheid. Deze kleding kan beschermen door alleen toepassing van fluorescerend materiaal.

Type B: reflecterend materiaal

Deze kleding is bedoeld voor de verbetering van nachtzichtbaarheid. De reflectie is goed te zien met bijvoorbeeld koplampen.

Type AB: fluorescerend en reflecterend materiaal

Dit is kleding met een combinatie van fluorescerend en reflecterend materiaal, waardoor het zowel overdag als ‘s nachts geschikt is om te dragen.

 

EN 343: tegen regen en slecht weer

De EN 343 norm is specifiek ontwikkeld voor bescherming tegen regen en barre weersomstandigheden, biedt een diepgaand inzicht in de mate van bescherming die kleding biedt tegen neerslag, variërend van regen en sneeuw tot mist en grondvochtigheid. Deze norm fungeert als een waarborg voor kledingstukken die zijn ontworpen om je te beschermen tegen de elementen, met specifieke aandacht voor waterafstotendheid en vochtregulatie. Hiermee wordt beoogd een omgeving te creëren waarin je zelfs in de meest ongunstige omstandigheden comfortabel en droog blijft, en je onbelemmerd kunt blijven werken.

EN ISO 11611: Beschermende kleding bij lassen en verwante werkzaamheden

EN ISO 11611 is gewijd aan beschermende kleding tijdens las- en aanverwante werkzaamheden. Er wordt een omhullende bescherming geboden tegen de bedreiging van spatjes gesmolten metaal, mogelijk vlamcontact en zelfs de schadelijke invloeden van UV-straling.n.

EN ISO 11612: Tegen hitte en vlammen

Werkkleding met de EN ISO 11612 norm biedt bescherming tegen hitte en vlammen met uitzondering van lassers en brandweerlui. Je wordt beschermd tegen korte contacten met vlammen en tegen convectieve en stralingshitte.

EN ISO 20471 Hoge zichtbaarheid bij dag, schemer en nacht

Werkkleding die voldoen aan de EN ISO 2-471 deze norm bevat valt in risicoklasse ll. De mate van zichtbaarheid wordt aangegeven met verschillende klassen.

IEC 61482 Bescherming tegen thermische gevaren van elektrische vlamboog

De normering EN IEC 61482 biedt bescherming tegen de thermische gevaren van een elektrische vlamboog. De kleding valt in risicoklasse lll, wat betekent dat deze jaarlijks gecontroleerd moeten worden.