
Zelf vloerverwarming leggen? Dat klinkt misschien als een flinke klus, maar met een beetje voorbereiding valt het allemaal best mee. Je hoeft echt geen doorgewinterde klusser te zijn om dit voor elkaar te krijgen. Zolang je weet waar je op moet letten, kom je een heel eind.
Kijk ook direct naar je huidige energie aanbieder
Als je dan toch bezig bent met vloerverwarming, kijk dan ook meteen eens kritisch naar je energiecontract. Het klinkt misschien wat saai, maar het vergelijken van energieleveranciers kan serieus geld schelen. Zeker als je straks je huis op een slimme manier verwarmt, wil je natuurlijk niet onnodig veel betalen voor stroom of gas. Zo kun je kiezen voor een variabel contract energie, maar ook voor een vast contract. Even online checken of je nog goed zit met je tarief kost je een paar minuten, maar levert je mogelijk tientallen euro’s per maand op. Dat is dan weer mooi meegenomen voor andere leuke dingen in huis.
Natbouw of droogbouw
Er zijn grofweg twee manieren om vloerverwarming aan te leggen. De ene methode is natbouw, waarbij de buizen in een laag cement of egalisatiemortel verdwijnen. Dit is de klassieke manier en wordt vaak toegepast bij nieuwbouw of renovaties waar toch al een nieuwe vloer gestort moet worden. De andere optie is droogbouw. Hierbij worden de buizen in speciale isolatieplaten gelegd die gewoon bovenop de bestaande vloer komen te liggen. Handig dus als je geen zin hebt om te hakken of te breken.
Afhankelijk van de vloer
Welke methode het beste past, hangt vooral af van de situatie en de ondervloer. Bij natbouw gaat het om betonnen platen of een cementlaag waarin de buizen netjes worden gelegd. Droogbouw is wat sneller en minder rommelig, want je werkt met kant-en-klare platen waarin de buizen al mooi passen.
Het legpatroon maakt echt verschil
Ook niet onbelangrijk, het patroon waarin de buizen gelegd worden. Ja, dat maakt echt verschil. Voor een mooie, gelijkmatige warmte in huis kun je het beste kiezen voor een slakkenhuispatroon. Hierbij lopen de warme en afgekoelde leidingen netjes naast elkaar, waardoor de vloer overal even warm wordt. Voor nieuw gestorte vloeren is dit meestal de beste keuze. Bij droogbouw wordt meestal het meanderpatroon gebruikt. Dat ziet er wat anders uit, maar werkt ook prima omdat de platen de warmte goed verspreiden.
Hoeveel ruimte tussen de buizen?
Wat ook nog meespeelt, is de afstand tussen de buizen. Voor hoofdverwarming is 10 centimeter tussenruimte ideaal. Gebruik je de vloerverwarming meer als extra verwarming, dan is 15 centimeter voldoende. Als je hiervan afwijkt, merk je dat meteen aan de warmte van de vloer.
Welke vloerafwerking werkt het beste?
Niet elke vloer reageert hetzelfde op warmte. Tegels, marmer en natuursteen zijn echte kampioenen in het doorgeven van warmte. Die zorgen er dus voor dat je vloerverwarming optimaal z’n werk doet. Tapijt, hout en laminaat houden de warmte wat meer tegen. Onder hout en laminaat kun je de verwarming ook niet te hoog zetten, want bij temperaturen boven de 28 graden kunnen er scheuren of kieren ontstaan. Niet zo handig als je net een nieuwe vloer hebt gelegd.
Is je vloer wel geschikt?
Twijfel je of je vloer geschikt is voor vloerverwarming? Kijk dan even op de verpakking van de vloer naar het bekende PIT symbool. Zo zijn PVC vloeren bijvoorbeeld ideaal in combinatie met vloerverwarming, maar doen gietvloeren het ook enorm goed.