Glaswol is een bouwmateriaal dat al eeuwen wordt gebruikt, van aannemers tot hobbyklussers. Dit is met een reden, of beter gezegd meerdere, want glaswol heeft namelijk heel wat pluspunten (naast het feit dat het één van de goedkoopste isolatiematerialen is). In dit artikel bekijken we waarom glaswol zo prettig werkt.
Waarschuwing
We beginnen even met een waarschuwing, want glaswol is een geweldig isolatiemateriaal mits je de juiste voorbereidingen treft. Dus dek je huid af, draag een goed mondkapje en handschoenen voordat je ermee aan de slag gaat.
Licht van gewicht
Het eerste voordeel van dit veelzijdige isolatiemateriaal is dat het een zeer licht materiaal is. Zo kun je snel en makkelijk grote oppervlaktes isoleren, zelfs als je in je eentje aan het werk bent. Geen gesjouw dus, maar gewoon lekker doorwerken en meters maken.
Eenvoudig te knippen en snijden
Een ander voordeel waardoor glaswol erg fijn is om mee te werken, is het feit dat je dit materiaal zowel kunt knippen als snijden. Zo kun je eenvoudig hoeken knippen of een stuk op maat snijden voor een specifiek deel van je wand of plafond.
Veerkrachtig en buigzaam
Glaswol platen zijn niet alleen makkelijk op maat te knippen en te snijden, maar je kunt het materiaal ook vouwen of in elkaar duwen. Bijvoorbeeld als je een bepaald hoekje of holte wil opvullen. Let hierbij wel op dat je zorgt dat het materiaal de ruimte heeft om zich weer uit te zetten, want anders gaat de isolatiekracht (deels) verloren.
Makkelijk vast te zetten
Hoewel het niet eens altijd nodig is om glaswol platen vast te zetten (want je kunt het ook gewoon ergens tussen “klemmen”) is het materiaal zeer snel te bevestigen aan bijvoorbeeld een houten frame. Gebruik hiervoor nietjes, spijkers of zelfs schroefjes, net wat jij prettig vindt.
Goedkoop in aanschaf en gebruik
Je hebt tenslotte geen speciaal gereedschap nodig om met glaswol te werken. Hoewel het materiaal dus zelf al erg goedkoop is in aanschaf, heb je geen speciale tools nodig. Een goede schaar of mes, eventueel een nietpistool of zelfs spijkers en een hamer zijn al voldoende. Hoewel het altijd leuk is om nieuw gereedschap aan te schaffen, is dit dus niet nodig als je gaat isoleren met dit silicaat.
Vergelijking met andere isolatiematerialen
Tot slot nog even een klein stukje over glaswol in vergelijking met andere isolatiematerialen. En dan uiteraard op hoe prettig je met deze materialen kunt werken en wat op dit vlak de verschillen zijn. We moeten erbij zeggen dat veel van onderstaande materialen fijn werken, waarbij de doorslaggevende factor vooral moet berusten op de ruimte die je wil gaan isoleren.
- Glaswol: licht, te knippen en snijden, makkelijk te bevestigen indien nodig met spijkers en/of nietjes
- PIR isolatie: erg dun, licht, fijne zaag aanbevolen, vastzetten met lijm en/of schroeven
- Steenwol: lijkt erg op glaswol, maar heeft een stuggere structuur
- Isovlas: speciaal Isovlas mes en snijplank aangeraden, vastzetten met boor/schietankers
- EPS platen: minder flexibel, vastzetten met lijm of schroeven
- Katoen isolatie (Métisse): te snijden, vormvast, geen bescherming nodig