Hypotheek
Gepubliceerd: 03-02-2023

Het zal je waarschijnlijk niet ontgaan zijn: de afgelopen maanden is de hypotheekrente flink gestegen. Wat is de invloed van een hogere rente en wat zal de hypotheekrente naar verwachting gaan doen in 2023? Lees snel verder voor de antwoorden.

In de laatste 10 jaar zijn de hypotheekrentetarieven naar zeer lage niveaus gedaald. Dat komt vooral door de extreem lage geldmarkt- en kapitaalmarktrentes en de zeer grote concurrentie tussen geldverstrekkers op de hypotheekmarkt. Sinds begin 2022 zijn de rentes vanaf hun zeer lage niveaus flink opgeveerd, onder andere door hogere inflatieverwachtingen en de economische onzekerheid door de oorlog in Oekraïne.

Wat is het effect van een hogere hypotheekrente?

Op dit moment beginnen de effecten van de hogere hypotheekrentes zichtbaar te worden op de huizenmarkt. De budgetten van huizenkopers worden krapper, omdat je met een hogere hypotheekrente minder geld kunt lenen. Dit heeft een afremmende werking op de groei van de huizenprijzen. Voor het eerst in bijna 10 jaar laten de Nederlandse huizenprijzen dan ook een daling zien. Daarnaast is het woningaanbod toegenomen, omdat veel huiseigenaren bang zijn dat de prijzen nog verder gaan dalen en nog snel een goede verkoopprijs willen vangen.

Wat is de hypotheekrente verwachting voor de komende periode?

Het is altijd lastig om te voorspellen wat de hypotheekrente gaat doen. Hiervoor heb je eigenlijk een glazen bol nodig. Rente-experts zien wel dat de verslechterde groeivooruitzichten voor de economie de stijging van de rentes doen afremmen. Aan de andere kant is de inflatie nog steeds hoog en is de oorlog in Oekraïne helaas nog niet voorbij. Dit zou ervoor kunnen zorgen dat de hypotheekrentes de komende tijd verder zullen stijgen.