Energietarieven
Gepubliceerd: 07-09-2022 Laatste update: 14-11-2023

Als energie als melk was, zou het veel eenvoudiger zijn om het te kopen. Je zou de winkel binnenlopen, om een liter elektriciteit vragen en te horen krijgen dat dat 1,50 euro per liter is. Dan ga je misschien naar de winkel ernaast, waar dezelfde elektriciteit maar 1,25 euro per liter kost. Helaas is energie niet zoals melk. Het voordeel is dat je elektriciteit niet gaat stinken als je het te lang in de zon laat staan, maar het nadeel is dat je je moet afvragen of je voor een vast of variabel energiecontract moet kiezen. In dit artikel leggen we van beide tarieven de voor- en nadelen uit, zodat je zelf kunt bepalen welke optie je beter vindt. 

De voordelen van een vast tarief 

Met een vast tarief weet je precies waar je aan toe bent. Zelfs als de groothandelsprijzen voor energie met 10% zouden stijgen, blijft het bedrag dat je voor je energie betaalt ongewijzigd zolang je het tarief hebt. Hetzelfde geldt natuurlijk als de energiekosten dalen, maar je zorgen maken over het missen van een enorme daling van de gas- en elektriciteitsprijzen is een beetje zoals naar huis lopen om geen diamanten halskettingen te missen die misschien op de stoep zijn gevallen. Vaste tarieven zijn vaak goedkoper dan variabele tarieven en de keuze is groot omdat bijna alle leveranciers ze aanbieden. 

De voordelen van een variabel tarief

Als de groothandelsprijs van energie daalt, zal je leverancier dit waarschijnlijk doorberekenen in de vorm van een verlaagd tarief per eenheid energie. Dat betekent dat je dezelfde hoeveelheid voor minder kunt verbruiken, of zelfs een beetje meer energie kunt verbruiken, zonder dat je een hogere rekening betaalt. Bovendien hebben variabele tarieven geen uitstapkosten of einddata, zodat je snel en gemakkelijk kunt overstappen van energieleverancier

De nadelen van een vast tarief

Als de energieprijzen dalen terwijl je een vast tarief hebt, zul je daar geen voordeel van ondervinden. Wat misschien nog erger is, is dat je vrienden die je advies om een vast tarief te nemen niet hebben opgevolgd, er ongelooflijk zelfvoldaan over zullen zijn. De meeste aanbieders rekenen een exit vergoeding wanneer je een contract met een vast tarief verlaat voordat het afloopt. Misschien wel het grootste nadeel van een vast energietarief dat mensen waarschijnlijk vergeten is dat wanneer het afloopt, als je niets doet, je leverancier je waarschijnlijk zal overschakelen naar hun standaard variabele tarief, dat over het algemeen hun duurste is.

De nadelen van een variabel tarief

Je kunt een variabele deal afsluiten tegen een zeer concurrerende prijs, maar er is geen garantie dat je aan die prijs blijft. Je moet de energiemarkt goed in de gaten houden en rondkijken voor een betere deal als er een prijsstijging aankomt. De keerzijde is dat variabele deals vaak beginnen met een lage prijs, maar er is geen garantie hoe lang dat zo zal blijven. Als de prijzen stijgen, stijgt ook het eenheidstarief dat je betaalt en dus ook je energiefactuur.