Lequal
Gepubliceerd: 24-02-2023 Laatste update: 14-11-2023

Je hebt lange tijd voor een werkgever binnen de bouw gewerkt. Dit heeft je veel plezier en werkgeluk gebracht, maar je merkt toch dat je liever niet meer aan één werkgever wilt vastzitten en meerdere klussen wilt aannemen. Dat is zeker mogelijk. Wil je weten hoe? Lees dan gauw verder!

Wat is zzp?

De afkorting zzp staat voor ‘zelfstandige zonder personeel’. Je bent niet gebonden aan een werkgever. Je werkt namelijk in opdracht voor andere organisaties en je gaat geen dienstverband aan met hen. Als zzp’er heb je dus een eigen bedrijf, maar je werkt volledig zelfstandig. Het is dus niet toegestaan om als ZZP’er meerdere mensen te hebben die in opdracht van jou verschillende werkzaamheden uitvoeren. Als zelfstandige zonder personeel werken wordt sinds de afgelopen jaren steeds populairder, vooral vanwege de vrijheid die je dan hebt. Ondanks dat kan het zijn van een zzp’er soms best zwaar zijn, omdat je veel zelf moet regelen. Weet dus waar je aan begint en zorg dat je alle benodigdheden voor jouw bouwprojecten hebt. Met de spullen van Ghala maak je al een goed begin aan dit nieuwe avontuur!

Waar te beginnen?

Je krijgt dus flink wat verantwoordelijkheden. Er is niet echt een expert die direct voor jou klaarstaat om je te helpen. Gelukkig kom je al een heel eind door de volgende tips te lezen en daarnaast kun je zelf ook nog het internet en andere bronnen afgaan om te kijken wat je precies nodig hebt en wat je moet weten. Allereerst is een goed begin het halve werk, dus lees je in op alles wat voor jou van toepassing is voordat je je inschrijft als ZZP’er. Je krijgt bijvoorbeeld een hoop verplichtingen naar de overheid toe. Zo moet je belastingen betalen. Voor elke klus die je uitvoert heb je namelijk een bepaald uurtarief of een prijs die je daarvoor vraagt. Daarbovenop moet ook nog btw gevraagd worden. Deze betaal je dan aan de Belastingdienst. Regel je dit niet op tijd, dan kun je een boete verwachten. Ten tweede kan het erg handig zijn om een plan op te stellen. Hiermee krijg je meer inzicht in wat je precies gaat doen, wat eventuele problemen kunnen zijn, de concurrenten etc. Daarnaast is het belangrijk om na te denken over overige zaken. Wil je bijvoorbeeld vanuit huis een hoop werkzaamheden voor jouw opdrachtgevers kunnen uitvoeren? Dan moet je ook denken aan een goede werkplaats inrichting.

Een zzp’er is dus iemand die voor verschillende opdrachtgevers werkzaamheden uitvoert. Lees je goed in voor je begint en daarna is het tijd om aan de slag te gaan voor jezelf!