NEN2580
Gepubliceerd: 27-10-2021

Waarom woningen inmeten volgens NEN 2580 normering?

Er zijn een heleboel aspecten waar je naar moet kijken als je op zoekt bent naar een woning. Neem bijvoorbeeld de vraagprijs, dat is een heel belangrijk aspect. Maar ook dingen zoals het aantal slaapkamers van de woning, de grootte van de tuin en het woonoppervlak zijn van belang. Het oppervlak kom je meestal al tegen in de advertentie waar hij in kubieke meters wordt vermeld. Maar je weet niet hoeveel meter je daadwerkelijk koopt. In 2007 is daarvoor de NEN 2580 normering gekomen.

Wat houdt NEN 2580 in?

Maar wat houdt precies NEN 2580 in? Het is de Nederlandse norm om de inhoud en oppervlakte te bepalen van een woning. Er worden diverse soorten oppervlakten beschreven in de norm. Deze bepalen samen de totale inhoud en oppervlakte. Dit is dan ook de basis van alle metingen die in het vastgoed gedaan worden. VBO, LVO en NVM makelaars zijn sinds 2010 dan ook verplicht om volgens de NEN 2580 norm bedrijfspanden en woningen te meten.

Waarom wordt er in gemeten volgens NEN 2580 normering?

Nu vraag je je wellicht af waarom de NEN 2580 dan tot stand is gekomen. De woning wordt namelijk door middel van de NEN 2580 meting super accuraat ingemeten. Je kunt hierdoor zeker weten hoeveel meter je echt gaat kopen of wat je dus al in handen hebt. Er ontstond namelijk nogal wat verwarring in het verleden over het aantal meter. Dit komt bijvoorbeeld door schuine wanden op de zolder of ruimte onder de trap. Er konden dus dingen zijn in de woning die niet werden meegenomen in de berekening. Je weet dus dankzij de NEN 2580 normering waar je aan toe bent bij het kopen en verkopen van een pand.

Wat zijn de precieze metingen?

Er wordt altijd gekeken naar de gebruiksoppervlakte bij bedrijfspanden en woningen. Er wordt daarmee dus bedoelt wat de ruimte achter de voordeur is. Welke ruimtes je nuttig kunt gebruiken inclusief de externe bergruimten. Natuurlijk is niet elke ruimte hetzelfde en daarom wordt er ook onderscheid gemaakt in vier gebruiksoppervlakten. Zo kun je de woningen goed onderling vergelijken.

Hoe gaat zo’n NEN 2580 meting in zijn werking?

Er wordt stapsgewijs te werk gegaan bij een NEN 2580 meting. Zo kun je zeker weten dat ook alles echt wordt meegenomen in de meting. Het begin is altijd bij de bovenste woonlaag. Daarna wordt er naar beneden gewerkt tot en met de externe bergruimten als deze er zijn. Er wordt dan bepaald hoeveel meters er zijn en in welke categorie ze passen. Als elke woonlaag is opgemeten wordt er per categorie de afzonderlijke meters opgeteld. Dit wordt dan allemaal in zijn totaal vastgelegd.