beeldkwaliteit
Gepubliceerd: 08-11-2018 Laatste update: 29-01-2019

Irritatie over strenge beeldregie

Kavelkopers ergeren zich regelmatig aan de strenge beeldkwaliteiteisen waaraan het ontwerp van hun woning moet voldoen. Gemeenten,  stedenbouwkundigen en welstandscommissies krijgen het verwijt dat ze te bemoeizuchtig zijn. Dat blijkt af en toe wel terecht te zijn, maar achteraf beschouwd blijkt een wat strakkere beeldregie door de meeste particuliere bouwers toch op prijs gesteld te worden. Het levert uiteindelijke woonbuurten op met een samenhangende sfeer en architectuur. De ruimte om individuele keuzes te maken blijkt vaak uiteindelijk toch best groot geweest te zijn. 

Welstandsvrij bouwen

Het alternatief, welstandsvrij bouwen, geeft maximale vrijheid. Maar dat geldt dan ook voor de buren en dáár zit het probleem! De verschillen in kwaliteit kunnen behoorlijk groot zijn. De meeste stedenbouwers en welstandscommissies proberen daarom een gezond evenwicht aan te brengen tussen individuele ontwerpvrijheid en het bewaken van de toekomstige kwaliteit van woonbuurten.  

Federatie ruimtelijke kwaliteit

De Federatie Ruimtelijke Kwaliteit vindt dat gemeenten experimenten met welstandsvrij bouwen beter zouden moeten evalueren. Dat gebeurt volgens de Federatie nog te weinig.

Volg ook de discussie op twitter hierover.