Met het tekenen van de aannemingsovereenkomst geef je de aannemer opdracht je woning te bouwen. Als de aannemer niet alleen de woning bouwt maar ook de grond levert, wordt er een koop-aannemingsovereenkomst getekend. Je regelt in dat geval met één overeenkomst twee zaken: de aankoop van de grond en de opdracht aan de aannemer voor de bouw van je woning.
Bij individuele zelfbouw gaat het meestal om een aannemingsovereenkomst; de grond wordt in de regel door een derde partij - meestal de gemeente - verkocht en geleverd. Je sluit dus een aparte koopovereenkomst voor de grond met de verkopende partij.
We adviseren je (dringend) bij de aannemerskeuze als voorwaarde te stellen dat de aannemer de woning bouwt onder toepassing van een 'afbouwgarantie'. Mocht de aannemer tijdens de bouw failliet gaan, dan wordt de woning door een ander afgebouwd op kosten van het garantie-insitituut. Als er niet onder toepassing van afbouwgarantie wordt gebouwd, is de kans groot dat hypotheekverstrekkers geen financiering verstrekken. Het onderpand (de woning) is dan namelijk niet gegarandeerd.
Voor nieuwbouwwoningen bestaan er drie garantieregelingen: Woningborg, SWK, en Bouwgarant. De aannemer dient dus aangesloten te zijn bij een van de drie garantie-instituten. Elk garantie-instituut heeft zijn eigen model-aannemingsovereenkomst.