Thumbnail
Gepubliceerd: 13-03-2007 Laatste update: 13-11-2018

In Waterrijk Woerden bouwen Anton en Sonja Kersten voor hun gezin een geschakelde woning van drie verdiepingen. Een ander alternatief was er niet voor Sonja. Zij kan namelijk geen trappen lopen en een gelijkvloerse bungalowwoning is onbetaalbaar in de Randstad. Ook een nieuwbouwwoning laten verbouwen was geen optie. Sonja: “Iedereen verklaarde ons voor gek. Men vond het eng of een te groot risico. Maar voor ons was het de beste optie.”

gelukkig een goede architect

De bouw is ze alleszins meegevallen. Anton: “In tegenstelling tot een aantal andere zelfbouwers in onze straat zit het bij ons mee. Maar wij hebben het geluk van een goede architect in combinatie met een goede aannemer, dus hebben er eigenlijk geen omkijken naar. Sterker, toen de eerste paal de grond in ging moesten wij voor m’n werk een tijdje naar het buitenland en kwamen pas terug toen het huis overeind stond.” Sonja: “Het bleek precies zoals we het in ons hoofd hadden.”

verschillende soorten bouw

Volgens architect Ronald Janssen kwamen de problemen van de buren doordat de zestien zelfbouwers met één aannemer in zee wilden. “Dat is niet verstandig. De aannemer krijgt dan te maken met verschillende architecten, dus verschillende soorten bouw, indeling en uitstraling. Daar komt bij dat de aannemer zelf ook zijn eigen eisen heeft en dan loopt het spaak. De zestien moeten nu twee jaar later overnieuw beginnen, maar zitten al wel met een hypotheek. Beter is het, als je het toch samen wilt doen het bij de wederzijdse buren te houden, dat houdt het overzichtelijk.”

welstandscommissie

De Welstandscommissie van Woerden stelden dat er hoogwaardige materialen voor de gevelbekleding moest worden gebruikt. Anton: “Geen stuc op de gevel en zwart was uit den boze. Maar gelukkig was men niet zo star. Als het maar mooi was, werd het uiteindelijk toch toegestaan. Zo heb ik er dus diepzwart stuc als gedeeltelijke gevelbekleding doorgekregen, onder andere omdat de supervisor ons hekwerk van stalen platen met gelaserde gaten op de begane grond zo mooi vond.”

Bron: Telegraaf de Woonkrant 7 maart 2007