ARNHEM - Het collectief Cohousing mag een appartementencomplex gaan bouwen aan het Nieuwe Plein, in het huidige Coehoorn Park. Dat maakt de gemeente Arnhem maandagmiddag bekend. Er deden zes groepen een gooi naar de bouwlocatie in het stationsgebied, maar Cohousing kreeg de voorkeur.
Naar Deens voorbeeld
Cohousing Arnhem leverde een plan in voor een combinatie van privévertrekken met gezamenlijke ruimtes, naar Deens voorbeeld uit de jaren zeventig. In Denemarken bestaan inmiddels enkele honderden zogenoemde Bofællesskaber bestaan. Het idee kreeg ook voet aan de grond in andere Noord-Europese landen, de Verenigde Staten en Canada.
‘De gemeenschap wordt ontworpen en beheerd door de bewoners zelf die ervoor kiezen om socialer samen te leven en eigendommen te delen. Dat kan gaan van samen eten, musiceren, tuinieren, tot het bestuur van de gemeenschap’, aldus de planpresentatie van Cohousing, dat het Arnhemse architectenbureau Hoogte 2 architecten in de arm nam. De opzet moet leiden tot ‘spontane interactie tussen buren’.
Zelf projectontwikkelaar
Zes groepen burgers hadden zich gemeld om als collectief nieuwe woningen te gaan bouwen aan het Nieuwe Plein in het Coehoorngebied in Arnhem. Voor de bouwgrond aan het Nieuwe Plein hebben zich de afgelopen maanden zes groepen gemeld: De Cultuurcompagnie, Creative Coehoorn, CPO De Kleine Eusebius, SAMM, Cohousing Arnhem en Genoeglijk Wonen in Coehoorn.
Tussen de Coehoornstraat en de bestaande bebouwing aan het plein, op de plek waar ooit de Kleine Eusebius stond, moet een woongebouw komen van vijf tot zeven verdiepingen hoog, met 20 tot 24 woningen. De gemeente Arnhem koos bij de aanbesteding voor Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO).
Dat betekent dat Cohousing nu zelf de rol van projectontwikkelaar op zich neemt. Arnhem wil al vele jaren op die manier nieuwbouw realiseren, maar tot nu toe is dat nooit goed van de grond gekomen.
‘Berlijnse sferen’
De gemeente stelde als voorwaarde dat er bij start verkoop minimaal tien huishoudens bij een collectief zijn aangesloten. Andere eisen zijn bijvoorbeeld dat de plannen aansluiten bij ‘het DNA’ van creatieve broedplaats Coehoorn Centraal (‘Berlijnse sferen’ en de begane grond moet levendigheid uitstralen).
De collectieven, die zelf verantwoordelijk zijn voor ontwerp, bouw en (onderlinge) financiële afwikkeling, zullen afhankelijk van de omvang van het gebouw zo’n 1,5 miljoen euro voor het perceel moeten neerleggen.
‘CPO Coehoorn’ is een van de projecten waarmee de komende jaren de creatieve wijk, zo’n zeven jaar geleden begonnen als broedplaats, een definitievere vorm moet krijgen. Zo moeten de gebouwen Bergstraat 37 en Coehoornstraat 69 ook woonpanden worden en er komen nieuwe woningen boven op het pand met adres Coehoornstraat 60. De Coehoornstraat zelf moet deels opgaan in het Coehoorn Park.
Bron: De Gelderlander (29 juni 2020, Marco Bouwman)