havenhuis deventer
Gepubliceerd: 07-03-2019

Een gebouw met vier woningen, waarin alleen de voordeur op straatniveau hetzelfde is. De indeling binnen? Dat bepalen de bewoners als opdrachtgevers helemaal zelf. 

Havenkwartier Deventer

Bert de Groot staat bij het nieuw te bouwen Havenhuis in het Havenkwartier in Deventer. In december vorig jaar is de eerste paal geslagen. De Groot is één van de bewoners. "Met name deze locatie trekt ons. Het Havenkwartier is jong en levendig. Het Havenhuis wordt straks bewoond door stellen die in de leeftijd van eind twintig tot begin dertig jaar zijn. We zijn nu met drie stellen. Er komen vier huizen, er is dus nog plaats over", aldus de Groot. Hij ziet zijn eigen woning al helemaal voor zich. "Wij vinden met name goede leefruimte op hoogte belangrijk met een grote glazen pui. Ook komt er een daktuin".

Licht en ruimte

Hollands Huis, de particuliere tak binnen architectenbureau Hollands Zicht, initieert de bouw van het Havenhuis CPO. Die afkorting staat voor Collectief Particulier Opdrachtgeverschap. Bouwbedrijf Hemeltjen neemt de uitvoering op zich. Het is de eerste keer dan Angela Holterman, de bedenker, een dergelijk project realiseert. "We hebben meerdere huizen gebouwd in het Havenkwartier, maar dit gaat er weer heel anders uitzien". Zo wordt er met name gericht op licht en ruimte.

impressie Havenhuis
Impressie Havenhuis

 

De tweede verdieping wordt een kwartslag gedraaid, waardoor deze per huis een leefruimte van 8 meter breed biedt. "De bouwlagen kun je zien als een soort kokers, die uit kunnen kragen of in kunnen springen, waarmee elke woning een uniek ontwerp wordt binnen één gebouw. Binnen het plan kan er ook gekozen worden voor gemeenschappelijke ruimtes", zegt Holterman "De gemeente is hierin een erg fijne samenwerkingspartner, omdat we veel mogelijkheden en vrijheid krijgen. 

Collectieve zelfbouw

Ook samen met de toekomstige bewoners vanaf de eerste schets aan hun woning te ontwerpen, bevalt goed. "Collectieve zelfbouw biedt naast een financieel voordeel ook de kans om echt te realiseren wat bij jouw woonwensen past." "Dat nieuwmand hetzelfde huis heeft als wij, is iets wat ons erg aanspreekt", legt De Groot uit. "Verder moet de woning tenminste voor de helft een woonbestemming hebben, de andere ruimte mag je voor andere doeleinden gebruiken, een winkeltje bijvoorbeeld. Ik hoop dat die mix tussen wonen en ondernemerschap er blijft in het Havenkwartier. 

Vorderingen

Tot die tijd blijft De Groot de bouw op de voet volgen. "Als straks de fundering erin ligt, gaat het snel. Als het meezit, staat de eerste verdieping er over drie weken al, dan zijn er wekelijks vorderingen te zien". Het Havenhuis wordt volgens planning medio 2019 opgeleverd. 

Overgenomen artikel van Janneke Olthof uit De Stentor