klaswoningen in klasflat kleiburg amsterdam-zuidoost
Gepubliceerd: 23-06-2014 Laatste update: 16-02-2024

Een van de overgebleven oude Bijlmerflats, Kleiburg, krijgt in een rap tempo een facelift. Consortium DeFlat kocht de flat in 2011 voor één euro van Rochdale en verkoopt de circa 500 appartementen op dit moment tegen een aantrekkelijke m2-prijs als klushuis aan geinteresseerde particulieren.

100 casco woning bouwen tegelijk

De appartementen, die gretig aftrek vinden, worden in series van ruim 100 klushuizen te koop aangeboden. Geinteresseerde kandidaten kunnen één klusappartement kopen, maar ook meerdere appartementen horizontaal of verticaal samenvoegen en zo tegen een zeer aantrekkelijke prijs een cascowoning met een behoorlijke woonoppervlakte in Amsterdam verwerven.

voorverkooppercentage

Zodra 80% van de beschikbare vloeroppervlakte is verkocht, start DeFlat met de renovatie van het casco van deze woningen en met de verkoop van de volgende serie. De nieuwe eigenaren van de klushuizen kopen een kale casco woning die ontdaan is van leidingwerk en installaties. Ze zijn 'vanaf de voordeur' zelf verantwoordelijk voor het afbouwen van de binnenkant van hun casco woning. Elk huis in Kleiburg krijgt daardoor zijn eigen karakter.

veel doorsnee Amsterdammers

Volgens Elies Koot, projectontwikkelaar bij KondorWessels Vastgoed (onderdeel van Consortium DeFlat) wordt het succes van het project niet alleen verklaard door de betaalbaarheid en de flexibiliteit van de klushuizen, maar ook door de snelheid van het proces en de persoonlijke benadering naar de kopers. Koot: "Het overgrote deel van de appartementen is inmiddels verkocht. Lang niet alleen aan creatieve Amsterdammers, maar ook aan 'doorsnee huishoudens' die op zoek zijn naar een niet standaard, betaalbaar huis en door ouders die bijvoorbeeld een eenvoudig appartement voor hun studerende zoon of dochter kopen. Kopers zouden een project van deze schaal nooit helemaal op eigen initiatief hebben kunnen herontwikkelen". Daarvoor missen zij volgens Koot de kennis en de slagkracht van een professionele ontwikkelaar."

klusproject U.J. Klarenstraat: samen casco woningen bouwen, individueel afbouwen 

Het concept dat door DeFlat voor Kleiburg werd gekozen wijkt af van de aanpak die aan de U.J. Klarenstraat in Amsterdam-West werd gevolgd. Woningcorporatie De Alliantie verkocht daar een verouderd wooncomplex rechtstreeks aan een groep van circa 35 particulieren. Met hulp van Van Schagen Architecten en Urbannerdam maakten deze particulieren eerst gezamenlijk in eigen beheer een cascorenovatieplan voor het woongebouw. De renovatie werd in 2014 afgerond. De groep slaagde er zo in op een efficiënte manier 35 casco woningen te bouwen. Inmiddels zijn de individuele kopers van de woningen druk bezig hun eigen woning af te bouwen. Naar verwachten kunnen de eerste woningen kort na de zomer van 2014 worden betrokken.