Wil je meer woonruimte of licht op zolder, dan kan je bij een plat dak kiezen voor een dakopbouw en bij een hellend dak voor een dakkapel.
omgevingsvergunning
Voordat je aan de slag gaat, moet je wellicht een omgevingsvergunning (voorheen bouwvergunning) aanvragen. Dit kan je zelf controleren via het Omgevingsloket en het resultaat overleggen met de vakman. Meestal is de dakkapel op het achterdak en zijdak vergunningvrij. Een dakkapel aan de voorzijde kan wel vergunningplichtig zijn.
dakkapel
Een dakkapel is bouwkundig gezien een relatief eenvoudige uitbreiding van je woning. Vooral het maken van de dakdoorbreking en de detaillering van de dakkapel vraagt om aandacht. Want je wilt kunnen rekenen op een goed geïsoleerde, waterdichte dakkapel, waar je vele jaren plezier aan beleeft. De meeste dakkapellen zijn opgebouwd uit een houten draagconstructie met een kozijn. In het kozijn komt een eventueel te openen raam. De hoeveelheid glas, officieel daglichtopening genoemd, moet bij bestaande woningen minimaal 5 m2 van de totale vloeroppervlakte bedragen.
brandveiligheid
Dient een beweegbaar raam als vluchtweg bij brand, dan zal een vakman dit raam niet hoger dan een meter boven de vloer plaatsen, zodat het raam snel bereikbaar is. Ook gelden minimale maten voor dit raam. Het is sowieso aan te raden bij uitbreiding met een dakkapel of dakopbouw de brandveiligheid van je woning met een vakman te bespreken. Verwerking van brandveilige materialen en rookmelders zijn aan te bevelen.
breedte dakkapel
De breedte van een dakkapel wordt meestal afgestemd op de panbreedte, zodat de pannen goed aansluiten op de zijwanden, de wangen, van de kapel.
daksparing
De dakdoorbreking, ook daksparing genoemd, is de meest riskante klus. De vakman moet het dak vóór de doorbreking nauwkeurig inspecteren. Er zal ook een constructeur moeten worden ingeschakeld die een constructieberekening opstelt.
plat dak
Heeft je woning een plat dak? Dan is de dakopbouw een geschikte oplossing als woninguitbreiding. Door de klus goed voor te bereiden, kan de vakman ervoor zorgen dat het werk zo weinig mogelijk overlast geeft. Hij zal een gat in het dak moeten maken voor een trap en leidingen moeten aanleggen voor de verwarming en de elektra. Het gat wordt meestal gemaakt door een gespecialiseerd bedrijf. Reken erop dat de klus al gauw zes weken duurt. Meestal is binnen een week de constructie wind- en waterdicht, dus je hoeft je geen zorgen te maken over wateroverlast door regen.