Thumbnail
Gepubliceerd: 02-01-2009 Laatste update: 16-11-2018

De familie van der Tuin Harts kan eindelijk intrekken in hun nieuwe woon/werkpand. Toch zijn er aan het eind van de weg nog een paar flinke hobbels, die genomen moeten worden. De verwarming doet het, maar het internet, het behang en de systeemplafonds moeten nog worden geplaatst. Ook de privékeuken is nog een zorgenkindje, maar dat probleem schuiven Paul en Hilda op de langere termijn.

Een happy end zou fijn zijn geweest, passend bij deze periode van het jaar. Paul, dochtertje Mylene en ik, omringd door familie en vrienden lekker warm bij de haard, genietend van het nieuwe huis. En tevreden medewerkers, die lke dag ontspannen overwerken omdat ze zich zo prettig voelen in hun geweldige kantoor.

Laatste betalingstermijn

En dan de harde werkelijkheid: zakelijk volstrekt onbereikbaar gedurende drie weken, een niet werkende internet en scheve dakterrastegels. Over de grote opstaande randen zijn al diverse bouwvakkers gestruikeld. Volgens de dakdekker heeft dat met de kou te maken; als het warmer wordt en het oppervlak zachter is, kunnen ze pas recht worden gelegd. We melden dat de aannemer dat de betaling dan ook maar moet wachten tot het mooi weer is.

Toch is er ook genoeg positief nieuws te melden: de verwarming doet het inmiddels en dat betekent dat aan het vochtprobleem kan worden gewerkt. Het gaat ons nog niet snel genoeg, het liefst zetten we het hele pand vol bouwdrogers. Stiekem plaats ik overal vochtvreters.

Vochtprobleem

Tot ons grote genoegen zien we hoe de ene na de andere bak vol loopt met water. De enorme hoeveelheid vocht die nu nog aanwezig is, betekent dat er geen behang kan worden geplakt en dat de systeemplafonds niet kunnen worden geplaatst. We hebben er nooit bij stilgestaan dat die kromtrekken door het vocht. En als we hadden geweten dat behang zo gevoelig is voor vocht, hadden we alle muren laten sauzen.

Led-verlichting

Voor in de systeemplafonds hebben we eindelijk dimbare led-verlichting gevonden. Nu de subsidie van de provincie Friesland nog. Het kost alleen al drie maanden om de medewerker die erover gaat te spreken te krijgen. Alle overige subsidies waarvoor we mogelijk in aanmerking komen, laten we maar schieten omdat de eisen zo zijn geformuleerd dat we er toch niet voor in aanmerking komen. Of omdat we zestig pagina’s moeten invullen om 300 euro los te peuteren.

Keuken plaatsen

De komende week zal ook onze nachtmerrie, de zwaar beschadigde privékeuken zonder handleiding die al maanden opgeslagen staat, worden geplaatst. De bedrijfskeuken is, hoewel volledig afgedekt met plastic, gebruiksklaar. Dus als we er op 1 januari (vanaf die datum is onze huidige woning verhuurd) intrekken, kunnen we in ieder geval in onze kantine koken.

Bron: Cobouw 2 december 2008