geen gasaansluiting
Gepubliceerd: 03-06-2019

Wie interesse heeft in duurzaam wonen kan in juni op bezoek bij een duurzaam huis. In samenwerking met gemeenten in de regio Utrecht organiseert de Nationale Duurzame Huizen Route thematours. Huiseigenaren delen hun ervaringen met de bezoekers tijdens een rondleiding langs de duurzame maatregelen in hun woning. Op 15 juni om 10:00 uur geeft familie Verwoest uit Houten een tour rondom het thema 'Energieneutraal en aardgasvrij wonen'. 

Nul-op-de-meter woning

Het huis in Houten bevindt zich in ecowijk Mandora. Deze tussenwoning uit 2016 is een nul-op-de-meterwoning en beschikt over een grond-water warmtepomp en goede isolatie. "Zelfs als het buiten -10 graden is, dan worden wij wakker met een binnentemperatuur van 20 graden. En in de zomer is het heerlijk koel", vertelt Verwoest. Ecowijk Mandora in Houten is ontwikkeld in een collectief particulier opdrachtgeverschap. Ook de buren wonen in duurzame huizen en de tuin en moestuin zijn gedeeld. Aanmelden voor de thematour kan via: duurzamehuizenroute.nl/thematours.

Duurzaam wonen

De Nationale Duurzame Huizen Route organiseert meerdere thematours in samenwerking met het regionale samenwerkingsverband U-thuis. Het doel is om via persoonlijke ervaringsverhalen mensen te bewegen tot duurzaam wonen. Dit wordt door bezoekers gewaardeerd, zo blijkt uit onder meer de volgende reactie: "De familie gaf duidelijke uitleg en het was heel nuttig om de verhalen van de gebruikers te horen."

Energieneutraal en aardgasvrij bouwen

Elders in de regio staan huiseigenaren klaar om bezoekers te ontvangen. Op 15 juni zijn er thematours in Maarn en Utrecht over energieneutraal en aardgasvrij wonen. Op 16 juni is er een thematour bij de familie Pierik in De Bilt. Zij wonnen de verkiezing Duurzaamste Huis van Nederland 2018 en vertellen graag meer over hun nul-op-de-meterwoning. Tot slot kunnen geïnteresseerden op 22 juni terecht bij een aardgasvrije modelwoning van gemeente Utrecht.