Thumbnail
Gepubliceerd: 06-01-2004 Laatste update: 10-12-2018

Mensen lopen binnen grotere gezondheidsrisicos dan buitenshuis. Met name de slechte luchtcirculatie in woningen en geluidsoverlast zijn schadelijk voor de gezondheid.

gezond binnenklimaat

Enkele initiatiefnemers voor het project zijn het Nederlands astma fonds, de woonbond, vereniging eigen huis en de landelijke GGD. De lucht in huizen wodt niet meer vanzelf ververst. De gaten en kieren die daar vroeger op natuurlijke wijze voor zorgden, zijn de afgelopen decennia meestal gedicht in het kader van de isolatie. Vocht en schadelijke stoffen worden daardoor minder gemakkelijk uit de woning afgevoerd.

ventilatiesystemen werken vaak onvoldoende

Ventilatiesystemen die voor luchtverversing moeten zorgen werken vaak onvoldoende, ook in nieuwbouwwoningen, aldus een woordvoerder van het platform binnenmilieu. Hierdoor kan ernstige schade aan de gezondheid ontstaan, zoals longontsteking, longkanker of zelfs een hartinfarct.

gezondheidsklachten

Ruim 10% van de Nederlandse bevolking heeft klachten die gerelateerd zijn aan het binnenmilieu. De meest voorkomende aandoeningen zijn astma en chronische bronchitis en emfyseem. De verwachting is dat het percentage de komende jaren toeneemt tot 15%.
Maar ook geluidshinder als kluswerkzaamheden, blaffende honden, luide stereo, radio of tv zijn schadelijk voor de gezondheid. Bijna een kwart van de Nederlanders ervaart regelmatig ernstige geluidshinder van de buren.
Om mensen bewust te maken van de risico\'s waaraan zij binnenshuis blootgesteld worden, is 2004 uitgeroepen tot het gezond binnenjaar.

Bron: Woonkrant