Tiny House Nederland
Gepubliceerd: 03-05-2018 Laatste update: 23-12-2018

Tiny House is hot!

Iedere eerste zaterdag van de maand houdt Tiny House pionier Marjolein Jonker open huis in haar Tiny House in Alkmaar. Gemiddeld 50 liefhebbers van de micro-woningen vinden hun weg naar haar huisje van 20 m2 en vragen haar honderduit naar haar manier van wonen. De nummer één vraag: ‘Ik wil ook in een Tiny House wonen, hoe krijg ik dat voor elkaar?’

Hoe realiseer ik mijn Tiny House?

Sinds 2016 geeft Marjolein lezingen en workshops voor mensen die in een Tiny House willen wonen, samen met stichting Tiny House Nederland voorzitter Monique van Orden. De behoefte aan informatie is dusdanig groot dat het pioniersduo besloot de workshop om te zetten naar een online cursus, om nog meer mensen de gelegenheid te geven hun droom van een eigen Tiny House tot realiteit te maken. Sinds begin april is de cursus op de website van ‘Marjolein in het klein’ te vinden en zijn deelnemers uit Nederland en België aan de slag gegaan met de tien lessen.

Eigen huis bouwen

Marjolein: ‘wanneer je besluit dat je in een Tiny House wilt wonen dan komt er best veel op je af’. Voor zo’n klein huisje moet je nog verdraaid veel keuzes maken en het vinden van een plek om te wonen is momenteel ook nog een klus die niet vanzelf gaat. Het is een ontzettend inspirerend proces dat je doormaakt, maar het is wel heel fijn als iemand je een beetje de weg wijst. Ik heb destijds alles op eigen houtje uitgezocht, wel met hulp maar wat had ik graag een cursus als deze gevolgd. Dat had me honderden uren tijd bespaart! 

In de cursus komen per les de belangrijkste onderdelen in een Tiny House project aan de orde. Van ontwerp tot bouw, denkoefeningen om te bepalen waar je huisje aan moet voldoen, informatie over regelgeving en hoe je een plek vind om te wonen. Met behulp van filmpjes, animaties, handige links en opdrachten wordt je stap voor stap klaargestoomd voor de realisatie van je droomhuis. Naast de online lessen worden er regelmatig cursus meet-ups georganiseerd, zodat de cursisten elkaar en de experts kunnen ontmoeten.  

Tiny wonen is haalbaar

Kun je tiny wonen in Nederland? Volgens Marjolein wel. Naar schatting ruim honderd pioniers bewijzen dat het kan en hun aantal neemt gestaag toe. Ook gemeenten en woningcorporaties zien heil in de milieuvriendelijke en betaalbare huisjes en creëren plekken waar tiny gewoond mag worden. Het hoeft niet meer bij dromen te blijven, zeker niet met een beetje hulp van experts.


Meer informatie ...