Lequal
Gepubliceerd: 16-11-2023

Duurzaamheid is een steeds belangrijker thema binnen de maatschappij. Op welke manier houd jij al rekening met duurzaamheid bij het verbouwen van je woning?

Er zijn verschillende stappen die je hierin kunt zetten. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheden van aanbieders van groene energie vergelijken met het contract wat je eerder afsloot bij een grijze aanbieder. Door bewust voor een nieuw, groen energiecontract te kiezen werk je niet alleen duurzamer, maar mogelijk ook goedkoper. Particulieren besparen al snel tientallen euro’s op jaarbasis door eens in de zoveel jaar over te stappen naar een andere energiemaatschappij. 

Tip: zowel particulier als zakelijk energie vergelijken doe je tegenwoordig eenvoudig online. Er zijn verschillende vergelijkingstools te vinden, die je in een mum van tijd vertellen welke energiemaatschappij het goedkoopst is.

Ga voor circulair bouwen binnen je eigen huis

Naast de bewuste keuze voor het afnemen van schone stroom bij een energieleverancier, is het interessant om te kijken hoe je bij jouw werkzaamheden gebruik kunt maken van circulair bouwen. Het idee achter circulair bouwen is dat bestaande materialen uit te slopen constructies worden hergebruikt bij de realisatie van een nieuwe woning. Er zijn verschillende platforms waarop je tweedehands bouwmaterialen kunt kopen. Kijk daarnaast welke materialen je zelf opnieuw in kunt zetten bij het strippen van ruimtes tijdens een verbouwing. Denk aan houten balken, oude kozijnen of bijvoorbeeld een toiletpot. Gebruik je ze zelf niet meer? Bied ze in dat geval aan op een online platform, zodat ze elders een tweede leven krijgen. Dit is niet alleen duurzamer dan het gebruik van nieuwe materialen; het levert ook direct een forse besparing op. Budget wat je kunt gebruiken voor andere projecten in huis. 

Kies bewust voor duurzame materialen bij een verbouwing

Mocht je toch (noodgedwongen) voor nieuwe bouwmaterialen kiezen, neem dan de meest duurzame opties. Dit vergt vaak op voorhand een grotere investering, maar zal over een langere termijn bekeken goedkoper zijn. Neem bijvoorbeeld een kunststof kozijn, in plaats van een model van hout. Mocht je toch voor houten kozijnen in huis kiezen, dan is het raadzaam om voor hardhout te kiezen. Dit materiaal gaat lang mee en is bestand tegen een stootje. Het helpt je het ontstaan van houtrot in de kozijnen tegen te gaan. Plaats je direct nieuwe ruiten? Let in dat geval op de U-waarde van het glas. Des te lager deze waarde is, des te beter de isolerende werking van de ruit.