Kopen zonder Kijken
Gepubliceerd: 14-07-2021

Het nieuwe seizoen van het populaire tv-programma Kopen Zonder Kijken is alweer in gang en nog steeds is de jaren '30 woning een gewild item. Veel kijkers schakelen simpelweg in ter ontspanning, maar de vaste aankoopmakelaar Alex van Keulen, styliste Roos Reedijk en vooral aannemer Bob Sikkes bieden veel inspiratie voor huizenbezitters in spé.

Meer kosten dan alleen de hypotheek

De huidige generatie starters worstelt met de overspannen huizenmarkt omdat het financiële plaatje ze vaak de lust ontneemt. Zeker als ze een woning willen betrekken die aan al hun wensen voldoet, waarvan de jaren '30 woning met stip bovenaan staat. Daarna komen eisen als aantallen kamers, tuin, locatie en duurzaamheid. Bij een nieuwe woning komen al kosten die niet met de hypotheek gefinancierd kunnen worden, laat staan bij een volledig groene woning met alles erop en eraan. Inboedel en opstal (zonnepanelen) moeten verzekerd worden, en de aanschaf van een laadpaal en elektrische auto en de daarmee gepaard gaande nieuwe auto verzekering afsluiten, vormen allemaal kosten die na aanschaf van een huis 'gewoon' gemaakt moeten worden. Er wordt daarom vaak schamper gereageerd door aankoopmakelaar Alex van Keulen als hij de eisen van het deelnemende stel te horen krijgt.

Het (ver)bouwgedeelte

Van Keulen kiest in samenspraak met aannemer Bob Sikkes een geschikte woning nadat het veelomvattende eisenpakket van de kandidaten met de kaasschaaf bewerkt is. De kijkers verheugen zich op het (ver)bouwgedeelte, de vraag is elke keer weer hoeveel geld van de hypotheek ingeruimd kan worden voor Sikkes en zijn plannen. De oplossing is namelijk meestal een vervallen opknaphuis, en in sommige gevallen een casco. Op de één of andere manier vergapen kijkers zich graag aan klussende en bouwende mensen, bij Kopen Zonder Kijken kunnen ze hun lol op. Sikkes komt met spectaculaire ontwerpen en de door Van Keulen opgekochte woning is onherkenbaar verbouwd wanneer styliste Roos Reedijk het geheel smaakvol mag inrichten.

Tot tranen geroerd

In een enkel geval zetten de kersverse bewoners het huis doodleuk na één dag weer te koop, maar gelukkig voor Van Keulen, Sikkes en Reedijk, die er veel aandacht en liefde in stoppen, mag presentator Martijn Krabbé de aflevering meestal afsluiten met een tot tranen geroerd stel, dat haar stoutste dromen bijkans overtroffen ziet worden. Hele werkruimtes in buitengebouwtjes, complete woon- of leefkeukens, alternatieve energiebronnen, uitbouwen en serres, nieuwe verdiepingen, niks is te gek. Zolang er maar budget voor is. Kopen Zonder Kijken is een inspirerend woonprogramma, dat in deze tijd bovendien hoop biedt voor jonge dromers. Een moderne jaren '30 woning in een goedkopere dan de aanvankelijk beoogde gemeente is immers ook een optie.