Thumbnail
Gepubliceerd: 09-05-2006 Laatste update: 15-11-2018

De bouw is aanstaande. Robert en Rogier gaan nog één keer in bespreking met de aannemer en de gemeente. Zij luisteren aandachtig naar het spervuur van vragen dat de aannemer op zijn dak krijgt van de gemeente. Hoe zijn de zaken geregeld rond het grondafvoer, de terreintoegankelijkheid, en andere technische zaken? Later op de dag wordt zonder de gemeente de puntjes op de i gezet. De aannemer wordt na afloop uitgenodigd voor een etentje in een restaurant om de voorbereiding feestelijk af te sluiten.

Start van de bouw

De bouwvergunning is binnen, het bouwen kan beginnen. Onze aannemer wil snel aan de gang en hoopt dat hij aan het eind van het jaar de woning op kan leveren. Dus, wordt het tijd om weer eens om de tafel te gaan zitten. Ook samen met de gemeente dit keer.

Overleg met gemeente en aannemer

Op een zonnige, maar frisse, lentedag komt de aannemer, samen met zijn projectleider die de bouw gaat begeleiden, uit Rijssen. Wij hebben voor die dag het kick-off gesprek met de gemeente georganiseerd. Het klinkt allemaal reuze officieel, maar al snel blijkt het een soort vergadering te zijn waarin allemaal zeer praktische zaken over de bouw worden verteld, voornamelijk richting de aannemer. Het gaat over grondafvoer, bouthoogtes, terreintoegankelijkheid en nog veel meer van dit soort technische zaken. Ook wordt de grond ‘formeel’ in beheer gegeven van de nieuwe eigenaar. Hiermee zeggen ze eigenlijk: als er nu wat op gebeurt, is het niet meer onze verantwoordelijkheid. En wij maar denken dat dat bij het notarieel transport al het geval was.

Na zo’n anderhalf uur gaan we weer naar huis waar we thuis de meeting, zonder gemeente, nog even voortzetten. De aannemer is druk bezig om de puntjes op de i te zetten, met name waar het gaat om de afwerking. De projectleider heeft een uitgebreide lijst met punten meegenomen waar we ons even over buigen. Het is de startlijst voor de bouw; gelukkig hebben we over de meeste zaken al een ei gelegd, dus vliegen we door de lijst heen. Soms moeten we ergens iets wat beter uitleggen of nog een keuze maken.

Zoldertrap

Aangezien wij ook de laatste weken niet stil hebben gezeten, zijn er van onze kant uit ook nog wat aanvullingen. Zo is er een probleem ontstaan over onze zoldertrap, de mooie S-vorm die in gedachten hadden blijkt financieel onhaalbaar. In ieder geval, op de manier zoals wij hem willen. Dus zoeken we naar een alternatief. Dit is een terugkomend item, die trap die we bedacht hebben is makkelijk in te tekenen, maar niet uit te voeren. De brainstormsessie levert in elk geval een goed alternatief op. We laten een kanaalplaat iets verder doorlopen en gebruiken die als eindpunt.

Laatste afspraken over details

Deze bijeenkomst is erg goed om de laatste besluiten te nemen. Op een gegeven moment moet je achter de voorbereidingen een punt zetten, anders blijf je bezig. Alle belangrijke punten zijn nu uitgezocht: van badkamertegel tot dakpan en van lichtpunt tot deurbeslag. Het laatste wat we hebben uitgezocht is de haard. Hiervoor zijn we uiteindelijk uitgekomen bij een haardenspecialist in Leerdam, die zelf de hele binnenhaard op gaat zetten. Het wordt een hele mooie strakke inbouwhaard. De aannemer gaat contact met dit bedrijf opnemen om alles in banen te leiden.

Na de bijeenkomst gaan we gezellig met zijn vieren een hapje eten. In het restaurant praten we nog wat na over de afgelopen periode en al snel hebben we het over koetjes en kalfjes. Later dan gepland stappen we weer in auto en gaat de aannemer met zijn projectleider snel naar huis, hij moet tenslotte nog zo’n anderhalf uur rijden.