oplevering nieuwbouwwoning
Gepubliceerd: 15-09-2021

Checklist bij oplevering van een nieuwbouwwoning

Er zit vaak enige tijd tussen het aanmelden voor een nieuwbouwwoning en het daadwerkelijk opgeleverd krijgen hiervan. En het wordt er niet minder spannend op. Als de grote dag dan eindelijk daar is, is het wel van groot belang dat je kritisch en opmerkzaam blijft. Tijdens de oplevering krijg je namelijk de kans om de woning te bezichtigen en te inspecteren. Vervolgens wordt een proces-verbaal opgesteld die de koper en de verkoper samen ondertekenen. Dit is een belangrijk document. Daarin verklaar je als koper namelijk dat je woning accepteert, met uitzondering van de opmerkingen in dit proces-verbaal. Er kan dus veel afhangen van de dat moment van oplevering. Een opleveringskeuring kan daarbij een verstandige keuze zijn. Hier lees je waar je in ieder geval op moet letten bij de oplevering van een nieuwbouwwoning.

Het meer- of minderwerk

Met meer- of minderwerk worden alle veranderingen aangeduid ten opzichte van het oorspronkelijke bouwplan. Neem bij de oplevering de lijst mee van punten die op dit gebied zijn afgesproken. Zo kan je controleren of die afspraken conform hetgeen is afgesproken zijn uitgevoerd. Is die duurdere badkamer voor meerprijs ook daadwerkelijk geplaatst? Of zijn bepaalde onderdelen achterwege gelaten voor de afgesproken minderprijs?

Technische gebreken

Het is ook belangrijk dat je het technisch functioneren van zoveel mogelijk onderdelen controleert. Branden de lampen? Spoelt de wc door? Zijn er geen lekkende kranen? En ga zo nog maar even door. Zeker voor dit onderdeel is het aan te raden om een specialist mee te nemen.

De afwerking en beschadigingen

Zorg dat je ook alert bent op de afwerking en beschadigingen. Ook hier teken je uiteindelijk voor. Je accepteert het huis, inclusief de aanwezige beschadigingen. Is het aanrechtblad nog heel? Zijn de kastjes, deuren en kozijnen onbeschadigd? Is het sanitair en het tegelwerk ongeschonden? Kijk met een oog voor detail. Maak hierbij gebruik van een specialist als Huiskeur of stel zelf van te voren een checklist op met elementen die je in ieder geval wilt controleren.

Bereid jezelf goed voor

Op het moment dat je in de woning loopt komt er veel op je af. Ook hier geldt daarom dat een goede voorbereiding de helft van het werk is. Schakel tijdig een expert in en maak een checklist van zaken die je wilt nalopen alvorens akkoord te tekenen voor de oplevering. Doe zo nodig een opleveringskeuring, waar de nodige zaken aan de orde komen. Zorg er ook voor dat de woning verzekerd is. Na de oplevering is het risico voor de woning, bijvoorbeeld voor inbraak en beschadiging, voor jouw rekening. Dek daarom onverwachte risico’s zoveel mogelijk af, zodat je volledig van jouw nieuwbouwhuis kan genieten.