Tips bij duurzame zelfbouw
Gepubliceerd: 30-04-2020

De term duurzaamheid heeft de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen. Duurzaam leven is de norm geworden en ook in de zelfbouwsector is dat steeds meer doorgedrongen. Steeds vaker kiezen zelfbouwers voor een gasloze woning, en daardoor moeten er duurzame keuzes worden gemaakt. In dit artikel worden er enkele tips gegeven bij het duurzaam zelf bouwen van een woning.

Gasaansluiting of niet?

Tijdens de bouw van een huis moet men overwegen om wel of geen gasaansluiting te nemen. Steeds vaker hebben nieuwbouwwoningen geen gas meer en worden de warmtebehoevende apparaten vervangen voor duurzamere alternatieven. Toch moet men beseffen dat gasloos wonen behoorlijk wennen kan zijn. Het betekent dat de warmtevoorziening op andere wijze moet worden geregeld, zoals door middel van een warmtepomp. Dit kan een forse investering zijn.

Stroom van eigen zonnepanelen

Zonnepanelen kunnen een geweldige toevoeging zijn voor een duurzame woning. Zonnepanelen worden doorgaans binnen zes à zeven jaar terugverdiend. Afhankelijk van het aantal panelen kan het zo zijn dat je nog maar amper stroom van je energieleverancier nodig hebt. Men kan er ook voor kiezen om een beperkt aantal zonnepanelen aan te schaffen en de rest aan te vullen met (groene) stroom van een leverancier. Energie vergelijken kan helpen om een voordelig en groen contract te vinden.

Bouwmateriaal: hout?

Wanneer men kiest om een zelfbouwproject te starten, is het allereerst goed om te bedenken met welk materiaal er gebouwd gaat worden. Houtbouw wordt tegenwoordig gezien als een bouwwijze met relatief weinig CO2-uitstoot, maar wordt ook bekritiseerd. De kwaliteit van houtbouw wordt in twijfel getrokken ten opzichte van traditionele bouw, omdat vocht een probleem is voor hout.

Isolatiemateriaal

Een belangrijke factor als het gaat om duurzaamheid is isolatie. Naast het feit dat men kiest voor duurzame ramen (hoog isolerend glas), is ook de isolatie van de wanden van belang. Natuurlijk isoleren is daarbij de meest duurzame oplossing. Er kan bijvoorbeeld gekozen worden voor gerecycled katoen, houtvezel of hennep. Vaak heeft een aannemer of bouwbedrijf hiervoor al enkele opties beschikbaar. Geef tijdig aan dat je hier liefst een duurzame optie voor gebruikt. Dat hoeft ook helemaal niet duurder te zijn. Hoe beter geïsoleerd een woning is, hoe minder energie er verbruikt hoeft te worden en hoe meer er dus gebruikgemaakt kan worden van eigen opgewekte energie.

Kosten

Uiteindelijk spelen de kosten natuurlijk ook een grote rol. Wordt er daadwerkelijk bespaard door het zelfbouwproject? Een zelfbouwproject kost waarschijnlijk minder geld, maar kost je wel heel veel tijd. Zeker als je stilstaat bij de voorbereiding ervan. Het beslissen om te kiezen voor een 100 procent zelfbouwproject is dan ook een belangrijke afweging.