ventilatie
Gepubliceerd: 09-01-2019 Laatste update: 10-01-2019

Je huis lekker door laten waaien is een heel goed idee. Zo raak je vocht en schadelijk fijnstof kwijt. Schimmels gedijen goed in een vochtig klimaat, maar krijgen in een goed geventileerde woning geen kans. Door te ventileren wordt de lucht in huis droger. 

een kwartier per dag ventileren volstaat

Daarom valt de energierekening ook lager uit. Want het opwarmen van vochtige lucht kost meer energie dan het opwarmen van droge lucht. Is het koud buiten? Ventileer je woning dan bij voorkeur op het moment dat de thermostaat laag staat, zoals kort voor het slapengaan. Eén keer per dag een kwartier ventileren drukt de kosten in het stookseizoen en zorgt het hele jaar door voor een gezond binnenmilieu. 

stook verstandig, niet te zuinig

Staat de thermostaat in de herfst en winter regelmatig op 15 graden of lager, dan raakt het huis onvoldoende vocht kwijt. Na het aanzetten van de verwarming warmt het huis dan ook traag op, met meer stookkosten tot gevolg. 

natuurlijke ventilatie

Je kunt ook kiezen voor natuurlijke ventilatie met roosters boven de ramen en klepraampjes met inbraakbeveiliging: met slingerbediening of een uitzetter met draaiknop. Ga je bijvoorbeeld koken, dan zet je de roosters of het raampje open. 

ventilatie badkamer

Ventileer de badkamer met beleid. Zet als het koud is niet de hele dag het raam open. De muren worden dan door en door koud, zodat er eerder condens ontstaat bij het douchen. Een halfuurtje ventileren na het douchen is voldoende. Heb je een inpandige douche (zonder gevelopeningen)? Laat bij vochtproblemen een ventilatierooster in de deur plaatsen.

mechanische ventilatie

Beschikt je woning over mechanische ventilatie, vraag dan een vakman de afzuigbox regelmatig te controleren. Een goed werkende afzuigbox haalt veel vocht uit je woning en voorkomt schimmelvorming, met name in de badkamer.

kruipruimte ventileren

Ventileer ook de kruipruimte. Ventilatieroosters in de buitenmuur voorkomen een te hoge concentratie vocht in deze ruimte. Je kunt ook folie laten aanbrengen voor een vochtdichte afsluiting van de bodem. Laat ook de beganegrondvloer goed afdichten.