cellenbetonblokken
Gepubliceerd: 22-06-2007 Laatste update: 23-12-2018

In de Woonkrant van de Telegraaf schrijft Petra Slaats regelmatig verhalen over de ervaringen van zelfbouwers. De bouw van een huis is net een bevalling: zwaar, maar je bent de ellende ook weer gauw vergeten als het ‘kind’ er eenmaal is.

vrijstaand huis

"Onze ’zwangerschap’ van een vrijstaand huis op Steigereiland IJburg heeft ruim 1,5 jaar geduurd en ging niet altijd over rozen. Eigenlijk gaf het traject van het aanvragen van vergunningen en nutsaansluitingen de meeste stress. De bouw zelf was een eitje. Op een paar opstartproblemen na stond het huis er in 4½ dag.

blokken stapelen

Het hadden er ook drie kunnen zijn, ware het niet dat het uitladen van het huis meer tijd in beslag nam door de weinige ruimte in de omgeving dan door de bouw zelf. Dat uitladen betrof de cellenbeton vloerplaten voor 3 lagen en 82 dito blokken voor de muren. En dan stapelen maar, net een blokkendoos. Het procédé? Blokken van 35 cm dik, 260 cm hoog en van verschillende breedtes worden, na er wat lijm tussen en onder aangebracht te hebben, naast elkaar geplaatst. Een paar klappen met een rubberen hamer tegen het blok en/of een plastic wiggetje eronder als het niet waterpas staat en op naar de volgende.

staal verwerkt

Nu hoor ik u denken, is dat wel veilig? Een wiggetje, een beetje lijm en cellenbeton vloeren? Jawel, en zelfs een hypochonder als ik waar het betreft de draagkracht van vloeren en stevigheid van muren heb er een heilig vertrouwen in. Zeker als je in de omgeving iele muurtjes ziet die ook zo’n vracht moeten dragen. Maar voor de goede orde: in het cellenbeton is wel het nodige staal verwerkt.

cellenbeton isolerend en goedkoper

Die stevigheid was echter eigenlijk niet de eerste reden om voor cellenbeton te kiezen. Eerlijkheid dient gezegd dat het vooral om de prijs ging. Die is zeer redelijk in vergelijking met andere bouwmethoden. Daarnaast is het uiterst isolerend omdat cellenbeton 60% lucht bevat. Het casco huis staat. Nu moeten we zelf de handen uit de mouwen steken en alles binnen en buiten afwerken. Dat zal nog wel de nodige naweeën opleveren... "

Bron: Telegraaf, Woonkrant 6 juni 2007