Thumbnail
Gepubliceerd: 18-01-2008 Laatste update: 15-11-2018

Klushuizen uitgegeven

In navolging van Rotterdam heeft Den Haag ook kluswoningen uitgegeven. Particulieren hebben voor weinig geld een appartement gekocht en zijn nu bezig met het renoveren. De woningen moeten naar een bepaald niveau worden opgeknapt en binnen een jaar bewoonbaar zijn. Met honderden aanmeldingen is het fenomeen ook in Den Haag een doorslaand succes.

Portiekwoning

Bart Groenewegen (31) wist altijd zeker: ’in zo’n portiekwoning wil ik niet wonen’. Toch stapte hij het pand aan de Haagse Noorderbeekstraat binnen, negeerde de armoede en raakte enthousiast. Groenewegen laat de ruime hal zien, legt uit over zichtlijnen en wijst naar muren die gesloopt worden. „Het lijkt nu een zootje, maar zoveel hoeft er niet te gebeuren. Alleen wat klein gepiel."Samen met zijn vriendin Jacoline van der Meer (31) is Groenewegen de gelukkige eigenaar van een klushuis. 15.000 euro hebben ze betaald, voor zeventig vierkante meter. Ze verwachten nog eens 70.000 euro uit te geven voor de renovatie.

Bijzondere vorm van herstructurering

Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) prees het fenomeen ’klushuizen’ in een vorig jaar verschenen rapport over integratie. Een ’bijzondere vorm van herstructurering’, schrijft het SCP. Klushuizen trekken jonge, overwegend hoog opgeleide mensen aan, die voor de nodige differentiatie in de wijk zorgen, zij het op kleine schaal.
Dat is mooi meegenomen, maar belangrijker is dat de buurt leefbaarder wordt, vertelt wethouder Marnix Norder van Bouwen en Wonen. Hij had de panden ook gelijk terug op de markt kunnen brengen, alleen dan is de kans groot dat huisjesmelkers opnieuw toeslaan. „Opknappen door de gemeente kan ook, zegt de wethouder. „Dan gebeurt het professioneel en wordt de woning duurder. Daarom laten we het de mensen liever zelf doen.
De belangstelling voor de kluswoningen was enorm. Voor de elf woningen hebben zich honderden kandidaten aangemeld. Wethouder Norder hoopt dat woningcorporaties ook op deze manier kluswoningen kunnen uitgeven.

Bron: Trouw 15 januari 2008