Thumbnail
Gepubliceerd: 27-02-2007 Laatste update: 13-11-2018

De gemeente Den Haag wil 47 panden, die voormalig in handen waren van huisjesmelkers , verkopen. Het overgrote deel (dertig panden) wordt door de gemeente gerenoveerd en verkocht, maar zeventien panden zijn gereserveerd om door de toekomstige bewoners zelf te worden opgeknapt. Het idee van de kluswoningen komt uit Rotterdam waar het met het Wallisblok een groot succes beleefde.

kluswoning met opknapverplichting

10.000 euro moeten de panden kosten. Voorwaarde is wel dat het pand moet worden opgeknapt en dat de koper minimaal twee jaar lang het pand bewoont. De woningen worden pas formeel overgedragen nadat de renovatie is goedgekeurd door de gemeente. Voor de uitvoering kunnen de kopers ondersteuning krijgen van de gemeente. Het plan wordt de komende maanden verder uitgewerkt, de precieze regeling is daarom nog niet bekend.

Wethouder Norder (Bouwen en Wonen) is enthousiast over het idee dat de kopers hun eigen woning renoveren: “Dit is de ultieme vorm van meedoen, waarbij de burger direct participeert in de verbetering van de leefbaarheid in de stad.”

Bron: KEI kenniscentrum 15 februari 2007