verbouwen of verhuizen?
Gepubliceerd: 25-03-2019

Veel mensen laten hun woning verbouwen. Maar waar kan je nou het best in investeren? In een nieuwe keuken of badkamer of in een uitbouw?

Wat levert een verbouwing op?

Uit ervaring blijkt dat investeringen in het vergroten van je woning tot een grotere waardestijging leiden dat investeringen in een badkamer of keuken. Het vernieuwen van je badkamer of keuken kan behoorlijk veel kosten, maar voegt niet zo veel waarde aan je woning toe. Kopers van je woning hebben er relatief weinig extra geld voor over. Dergelijke investering vertalen zich gemiddeld genomen maar voor de helft in een waardestijging. Dus als je € 30.000 investeert in een nieuwe keuken of badkamer, wordt je woning daardoor in de regel maar ongeveer € 15.000 meer waard. Dat komt vooral omdat de arbeidskosten die je moet maken om deze vernieuwingen door te voeren geen waarde toevoegen. Alleen de nieuwe 'producten' die zijn aangebracht vertegenwoordigen een waarde. Zulke investeringen moet je dus vooral voor jezelf doen om je eigen wooncomfort te verhogen. Als je het voornemen hebt om je woning binnenkort te verkopen, kan je -zakelijk gezien- beter in andere verbeteringen investeren. Bedenk bij het investeren in een keuken of badkamer dat dergelijke kwaliteiten nogal smaak- en trendgevoelig zin. Een enigszins neutrale keuze van materialen en producten kan de waarde op termijn positief beïnvloeden.   

Wanneer wordt je woning meer waard?

Als je van plan bent je woning te verkopen, zijn sommige verbouwingen meestal wél de moeite waard:

  • Zorg dat je woning technisch geen problemen heeft. Laat technische problemen voorafgaande aan de verkoop verhelpen (of doe dat zelf als je handig genoeg bent). Kopers waarderen het wanneer een woning goed is onderhouden. 
  • Een uitbouw of dakkapel aan de achterkant van je woning levert extra vierkante meters op. Het kan ook helpen om ruimtes waarmee je eerst weinig kon (zoals een berghok) een volwaardige functie te geven, zodat je deze ruimtes ook bij je woon-meters kunt optellen.  Door nieuwe wetgeving is het gemiddeld genomen makkelijker geworden om uitbouwen en dakkapellen e.d. aan de achterkant van je huis zonder vergunning aan te (laten) brengen. Woningen met een grotere woonoppervlakte leveren meer op. Dus zo'n investering kan zeker interessant zijn vlak voordat je je huis verkoopt. 
  • Het isoleren van je woning kan -behalve voor je eigen wooncomfort en portemonnee- ook interessant zijn voor de waarde van je huis. Een goed geïsoleerde woning heeft een gunstiger energielabel. Bij de steeds verder stijgende energielasten wordt dat door kopers zeker gewaardeerd. 
  • Kleine cosmetische ingrepen, zoals het verven van wanden en plafonds en het wegwerken van opbouwschakelaars en -stopcontacten hebben ook een positief effect op de waarde. Kopers associëren dat sneller met een goed onderhouden woning.