Energielabel woning
Gepubliceerd: 25-03-2019

Het Energielabel is een indicator voor de energieprestatie van een woning. Het loopt van A tot en met G. Een woning met Energielabel A is het energiezuinigst. Een Energielabel is verplicht bij het verkopen of verhuren van een woning.

Invoering Energielabel

In 2015 ontvingen de eigenaren van alle woningen in ons land een voorlopig energielabel van hun woning. Het label werd ingevoerd om ervoor te zorgen dat de woningen in Nederland energiezuiniger zouden worden (rijksbeleid). Het voorlopige Energielabel dat huiseigenaren ontvingen is echter geen officieel label, want het werd destijds vastgesteld op basis van openbaar toegankelijke gegevens, zoals het bouwjaar van een woning en het woningtype. Met eventueel reeds getroffen energiemaatregelen is bij het bepalen van het voorlopige label dus bijvoorbeeld geen rekening gehouden. 

Energielabel verplicht!

Voordat je je woning verkoopt of verhuurt, ben je verplicht je voorlopige energielabel naar een definitief energielabel om te zetten.  

Energieadvies op maat vragen

Als je wilt weten welke maatregelen je het best kunt nemen om je woning energiezuinig(er) te maken, kan je een maatwerkadvies voor jouw woning vragen. Dat kan je het best doen bij een gecertificeerde adviseur. Je krijgt dan niet alleen informatie over de maatregelen die je kunt nemen, maar ook over de kosten, de opbrengsten (het rendement) en de terugverdientijd van deze maatregelen. 

Energielabel aanvragen

Hoe kom je aan een definitief Energielabel? Bekijk hier de uitleg. Een energielabel voor een woning kun je via deze website aanvragen. Let op: als een energielabel ontbreekt tijdens het kopen of verkopen van een woning kan de boete oplopen tot 405 euro. Vind je het te ingewikkeld om zelf je definitieve Energielabel aan te vragen, dan kun je hiervoor ook iemand machtigen

Verduurzamen van je woning

Je kunt ervoor kiezen (eventueel op basis van een maatwerkadvies) eerst je woning te verduurzamen en pas daarna een definitief Energielabel aan te vragen voordat je je woning verkoopt of verhuurt. Laat je goed adviseren of dat de moeite waard is of niet.