Thumbnail
Gepubliceerd: 15-12-2018 Laatste update: 12-01-2019

Vanmorgen werden de eerste zeven (van in totaal 46) individueel ontworpen, energie-producerende waterwoningen afgemeerd aan de steigers in het van Hasseltkanaal in Amsterdam-Noord. De initiatiefnemers van dit bijzondere, op veel fronten ambitieuze CPO-project, Marjan de Bok en Thomas Sykora, startten ongeveer tien jaar geleden met het zoeken van een geschikte locatie. De inmiddels  tot bijna 50 huishoudens uitgegroeide groep particulieren realiseerde in 2018 eerst de aanlegsteigers Het invaren van de eerste waterwoningen was vandaag, na zo'n lange periode van voorbereiding, echt een mijlpaal. 

energieproducerende woningen

Thumbnail

Het nieuwe waterbuurtje krijgt een bijzonder karakter. Aan de vijf in opdracht van de bouwgroep ontworpen en gerealiseerde steigers zullen de komende maanden in totaal 46 waterwoningen op 30 waterkavels worden afgemeerd. Op een deel van de kavels worden twee woningen op één gezamenlijke betonnen bak afgemeerd. Deze dubbele woningen zijn bedacht om het project ook toegankelijk te maken voor bouwgroepleden met een smallere beurs. 

gewoonboot

Thumbnail

Het idee voor het project Schoonschip ontstond bij Marjan de Blok toe zij de initiatiefnemer van de Gewoonboot, Pauline van Westendorp, interviewde. De Gewoonboot lag in het IJ bij de NDSM-werf in Amsterdam-Noord en was volledig zelfvoorzienend ontworpen en gebouwd. In het project Schoonschip is nu een vaste aanlegplaats voor de Gewoonboot gereserveerd. Marjan: "wij worden straks directe buren van elkaar, dat geeft me een heel bijzonder gevoel".