Thumbnail
Gepubliceerd: 13-02-2007 Laatste update: 13-11-2018

In deel twee van de serie verhalen en ervaringen van bewoners zijn Eelco Schaap aan het woord. Hij bouwt een houten yurt van drie verdieping in het nog te bouwen ecudorp Alminde. De wijk in Almere wordt meer dan ooit terug naar de natuur. De inspiratie voor zijn houten yurt vindt zijn oorsprong in simpele Afrikaanse onderkomens.

Selfsupporting

De energiebehoeften van de huidige woningvoorraad is de grondrede van dit extraverte project voor Eelco Schaap. „De traditionele woningbouw hanteert achterhaalde principes wat betreft energie en verwarming”, meent hij. „Er hoeft maar iets te gebeuren of je zit letterlijk in de kou. Wij in Alminde willen een nieuwe werkelijkheid creëren en volledig in onze energie voorzien, selfsupporting zijn.”

De vorm van de yurt is oorspronkelijk afkomstig uit Mongolië. „Het lijkt me een geweldige uitdaging om daarin te gaan wonen. Beneden krijgen we een groot woongedeelte met een doorsnee van twaalf meter”, aldus Schaap. Elders in Nederland zijn er wel meer ecologisch getinte wijken, maar zo basic als hier in Almere zijn die niet.

Aardwarmte en windmolens

Om niet afhankelijk te zijn van de olie uit het Midden-Oosten en de nukken van Poetin, zoals Schaap het omschrijft, wordt energie opgewekt uit aardwarmte en van windmolens. Het idee van ecudorp (samenvoeging van ecologisch en kunst en cultuur) was oorspronkelijk Ruigoord in het Amsterdams havengebied naar Almere te verplaatsen. De voorbereidingstijd duurt te lang en vele Ruigoorders zijn afgevallen.

De beoogde locatie in Almere is het Kathedralenbos bij de Stichtsebrug. In totaal bestaat de nederzetting nu uit 60 koop- en huurwoningen en woonarken. Er is veel vrijheid van bouwen, maar ook hier moet het Bouwbesluit in acht genomen worden.

Bron: Woonkrant, Telegraaf 7 februari 2007