Thumbnail
Gepubliceerd: 04-07-2008 Laatste update: 19-11-2018

Tweewekelijks bericht de krant Cobouw over de perikelen van twee particuliere opdrachtgevers in Friesland. Hilda van Tuin en Paul Harts uit Leeuwarden hebben in Joure een stuk grond gekocht waarop ze een woonhuis en een kantoor willen bouwen. Lees vandaag over hun keuze voor het wel of niet aanschaffen van een warmtepomp.

Wel of geen warmtepomp?

We hebben enorm lang nagedacht of we wel of niet een warmtepomp wilden. Ten eerste investeren we niet graag in dingen waarmee we niet kunnen pronken, ten tweede vragen we ons af of je de kosten van zo’n apparaat ooit terguverdient en het belangrijkste argument: we hebben een enorme hekel aan lawaai.

Zolder

Ik heb bij kennissen meegemaakt dat ze me het nieuwe huis lieten zien en dat ik, toen ik in de buurt van de zolder kwam, verschrikt uitriep: “Wat is dit?” Er klonk een afschuwelijk gebrom, gehijg en gesteun, zodanig luid dat de hele zolderverdieping niet meer zonder gehoorbescherming betreden kon worden.
Opgewekt antwoordden de kennissen dat dat nou de nieuwste trend op warmtegebied, te weten hun warmtepomp, was. Op dat moment schreef ik zo’n ding voor mezelf meteen af.

Warmtepomp voor koeling

Aangezien ons nieuwe pand ruim tachtig ramen heeft van elk 3 meter hoog en dus al heel warm kan worden op lentedagen, hebben we heel veel nagedacht over koeling. We hebben nu gekozen voor een systeem van elektrische, automatische raamopeners waardoor we, in plaats van dat de airco steeds aan moet, natuurlijke ventilatie in combinatie met zonwering zouden moeten kunnen volstaan. Om het pand voldoende te kunnen koelen, moeten we ook gebruikmaken van vloerkoeling en daarvoor is die warmtepomp nu weer noodzakelijk, zo hebben we ons laten vertellen.

Geen airconditioning

Al met al wordt de investering in raamopeners nu hoger dan de investering in airconditioning zou zijn, maar we willen geen enorme energierekening om ons pand van 3000 kuub te koelen. We vinden het daarnaast heel belangrijk dat er frisse lucht is in ons nieuwe kantoor omdat we ervan overtuigd zijn dat dan het ziekteverzuim daalt en de productiviteit stijgt.

Zonwering

We hebben zelf te veel werkplekken gehad waar de architect tot grote woede van alle collega’s had bepaald dat de zonwering alleen aan de binnenzijde mocht worden aangebracht, omdat het aan de buitenkant zijn prachtige bouwsel zou ontsieren. En dat betekende dat het binnen 28 graden Celsius was, terwijl het buiten een mooie lentedag was. En als er al airco was, dan konden de ramen niet open en hing er een muffe stank.

Gasrekening

Over die warmtepomp dus... We konden er maar geen beslissing over nemen. Tot ik een paar weken geleden een gasrekening voor ons huidige huis ontving van ruim 6000 euro. De volgende dag was de warmtepomp besteld. Gelukkig net op tijd in het bouwproces.

Bron: Cobouw 1 juli 2008