
Bij de bouw van woningen wordt gebruik gemaakt van schaarse grondstoffen die na gebruik dalen in waarde. Onder lineaire bouw wordt verstaan dat er tijdens de bouw nieuwe producten worden gebruikt die bij de sloop als afval worden weggegooid. De lineaire bouwsector is wereldwijd verantwoordelijk voor een kwart van de ontbossing, 30% van het waterverbruik, 30% van het afval, 40% van het energieverbruik en 50% van het grondstoffengebruik. De huidige praktijk in de bouwsector beschadigt dus de natuur en verspilt waardevolle bouwmaterialen.
van lineair naar circulair bouwen
Een geleidelijke transitie naar circulair bouwen is noodzakelijk. Bij circulair bouwen worden gebruikte of duurzame materialen (her)gebruikt die bij de sloop kunnen worden opgenomen in de biologische kringloop of opnieuw worden hergebruikt. Een volledig circulaire woning, is net als een volledig duurzame woning, nog niet mogelijk. Circulariteit in de bouw betreft voornamelijk het circulair gebruik van nutsvoorzieningen en bouwmaterialen.
rijksambities voor circulair wonen
De rijksoverheid ziet de lineaire bouwsector als een serieus probleem. Als oplossing is een ‘transitieagenda naar een circulaire bouwsector in 2050’ geformuleerd. De transitie-agenda heeft betrekking op drie punten; het hoogwaardig hergebruik van producten, vermijden van gebruik van fossiele brandstoffen en het niet verder aantasten van ecosystemen. Om de transitie te faciliteren, is het rijk bezig om regelgeving voor de circulair bouw te ontwikkelen en implementeren, zoals de MilieuPrestatie Gebouwenregelgeving.
Circulair wonen
Door diverse vooruitstrevende projectontwikkelaars en zelfbouwers zijn innovatieve woningen ontwikkeld die vooruitlopen op de ambities van het rijk. Indien u geïnteresseerd bent in een circulaire woning adviseren wij u om eerst uit te zoeken welke stromen van bouwmaterialen en nutsvoorzieningen u circulair wilt toepassen. Na een volledige inventarisatie kunt u afwegen welke technieken het best schikken.
Reacties
Ecodorp Boekel bouwt 100% circulair!
- Login of registreer om te reageren
- Login of registreer om te reageren
In het artikel wordt geschreven dat een volledig circulaire woning nog niet mogelijk is. In 2019 was dat misschien het geval, maar in 2020 heeft Ecodorp Boekel de eerste 12 woningen gebouwd, die 100% circulair zijn, gemaakt van afval en zo ontworpen dat ze gemakkelijk te recyclen zijn.
https://www.ecodorpboekel.nl/100-procent-circulair-bouwen-kan-dat-wel/