Zonnepanelen vereniging van eigenaars
Gepubliceerd: 12-03-2019

Vanaf 1 januari 2020 hoeven eigenaren van een appartement in een VvE over de zonne-energie die ze aan het net terugleveren geen btw meer af te dragen en in dit kader geen BTW-administratie meer bij te houden.  

BTW-vrijstelling

Als gevolg van een wijziging van de KOR (Kleine Ondernemers Regeling) kunnen kleine ondernemers btw-vrijstelling krijgen. Voor instellingen en verenigingen (ook VvE's) gold deze regeling niet. VvE-belang heeft zich er voor ingespannen dat de ongelijkheid tussen VVE's en eigenaren van rijwoningen, tweekappers en vrijstaande woningen nu is weggenomen. Kees Oomen van VvE Belang: ,,Leden van VvE’s zijn ook gewoon woningeigenaren. Alleen betekent de btw-administratie voor iemand in een VvE veel gedoe, terwijl andere particuliere woningeigenaren dat niet hebben. Daarom zijn we blij dat we dit voor elkaar gebokst hebben,”

Kwart particuliere woningen in VvE

Nederland telt 1.200.000 appartementen, die zijn onderbracht in 125.000 VvE’s. Een op de vier particuliere woningen maakt deel uit van een VvE. Veel VvE's willen zonnepanelen aanschaffen. Zonnestroom die de leden niet zelf gebruiken, kan worden teruggeleverd aan het elektriciteitsnet en verrekend worden met de energierekening (salderen). Eigenaren van grondgebonden woningen hoeven daar geen btw over te betalen, maar VvE’s wel. Dankzij de nieuwe regeling hoeft dat per 1 januari 2020 niet meer, zolang de verenigingen maar onder € 20.000 btw-omzet per jaar blijven. 

Aanschaf en installatie van zonnepanelen

Hiermee komt volgens VvE Belang een eind aan een van de twee pijnpunten bij de btw-problematiek rondom zonnepanelen voor VvE’s. De andere onrechtvaardigheid is volgens de belangenstichting dat particulieren de btw bij de aanschaf en installatie van zonnepanelen terugkrijgen en VvE’s niet of niet volledig. Dit probleem lost de KOR niet op. D66-Kamerlid Jessica van Eijs diende hierover in november vorig jaar een motie in die door de Tweede Kamer werd aangenomen. De motie vraagt het kabinet om te onderzoeken of de fiscale behandeling van de btw voor VvE’s bij de aanschaf en installatie van zonnepanelen gelijkgesteld kan worden aan die van particulieren. Ook wil ze dat VvE’s met minder dan tien woningen voor een lening kunnen aankloppen bij het Nationaal Energiebespaarfonds. Nu kunnen alleen verenigingen met tien of meer woningen dat.

Oomen: ,,Ook op dit punt willen wij gelijke behandeling. We zijn hierover met partijen in gesprek. Dankzij de motie begint er beweging te komen in deze zaak.”

Dit artikel is overgenomen van de website van VvE-belang